Proč natvrdo vařený vaječný žloutek mění barvu?

Vejce sice většinou nejíme jako hlavní chod, ale během přípravy jídla ho často dáváme jako přísadu do pokrmů. Do brambor, mletého masa, těsta, polévky i do paštiky. Jde o jedinečný a velmi užitečný produkt. Pouhá dvě vejce denně mohou zlepšit vaši pohodu a zabránit rozvoji zdravotních problémů. Je ale v pořádku jíst vejce vařené natvrdo, pokud si všimnete, že je jeho žloutek trochu tmavý?

Proč dochází k tmavnutí?

Důvodem číslo jedna je, že vejce vaříte příliš dlouho. Modrozelený nádech je způsoben chemickou reakcí během vaření. Žlutá barva se změní na tmavě zelenou v důsledku tvorby sulfidů železa tam, kde se spojují bílkoviny a žloutky. Reakce je silnější, když se vejce vaří příliš dlouho. Dalším důvodem je pochopitelně stáří vejce. Čím je čerstvější, tím lépe.

Jak správně vařit vejce

Chcete-li vařit hodně vajec, naskládejte je na dno hrnce. Naplňte ho studenou vodou tak, aby tekutina zakryla vejce a přesáhla ho zhruba o 2,5 centimetru. Počkejte, až voda začne vřít a poté hrnec sundejte ze sporáku. Zakryjte pokličkou a takto je nechte po dobu deseti až dvanácti minut. Pokud mají být tato vejce použita v salátech nebo jiném studeném pokrmu, nalijte na ně studenou vodu ihned po uvaření.

Co si dát s vejci natvrdo

Houbový salát s vejci je skvělý pro všechny, kdo milují houby, vejce a uzeniny. Lze je skvěle zkombinovat a nezapomeňte do nich přidat okurky. Dalším je vaječný cibulový koláč. Tyto dvě suroviny jsou spolu úžasné. Když pod ně dáte těsto a zasypete vše sýrem, vytvoříte z nich vynikající náplň. Výborná jsou také skotská vejce nebo lavaš s vejcem a cibulovou náplní.

Pokrm se zajímavým názvem lavaš patří mezi lidmi k obzvlášť zajímavým. Jde o nekynutý, tenký chléb, který můžete naplnit téměř čímkoli. Připravit si ho můžete jako dezert, ale i jako zdravé jídlo. Lavaš s vejcem a cibulí je pochoutka, kterou ocení děti i dospělí. A své hosty tím rozhodně dostanete do kolen.