Proč skladovat olej v lednici? Poradíme vám šikovný tip do kuchyně!

Podívejte se někdy, jak vaši sousedi a přátelé skladují potraviny v kuchyni. Možná se od nich přiučíte něco nového. A možná u některých z nich uvidíte lahev s rostlinným olejem v lednici. Přijde vám zvláštní, že někdo ukládá olej do lednice? Ve skutečnosti jde o jedinečný hack, který můžete využít i ve své kuchyni. Řekneme vám, proč byste to měli dělat.

Reklama

Olej vždy dávejte do lednice

Před otevřením můžete klidně skladovat olej v jedné ze skříněk v kuchyni. Po otevření byste ji ale měli uchovávat v ledničce. Olej má čtyři základní nepřátele, proti kterým musíte bojovat. Světlo, kyslík, vysoké teplotní změny a usazování termického kalu. Vlivem těchto faktorů dojde ke zhoršení chuti a vůně oleje. Navíc ztratíte i jeho cenné vlastnosti.

Reklama

Jestli chcete všem těmto problémům zabránit, musíte znát správný způsob skladování. Nejlepší teplota pro olej je +8 až +17 stupňů. Z tohoto důvodu můžete olej skladovat v polici nebo skříňce až do prvního otevření. Potom byste ho ale měli uložit do lednice, aby byl při nízké teplotě. Nesmíte ho ale nechávat pří příliš nízkých teplotách, jinak negativně ovlivníte jeho vlastnosti a chuť.

https://nor-info.ru/

Která část lednice je pro olej nejlepší?

Ultrafialové světlo mění chemické složení oleje. To je hlavní důvod, proč tato tekutina ztrácí své chuťové vlastnosti. Změnit se může také barva oleje, i když toho si nemusíte na první pohled všimnout. Při skladování v lednici můžete olej samozřejmě uložit kamkoli, ale existuje ideální místo, kde je teplota i světlo stabilní.

Reklama

Nejlepší sekcí pro lahev rostlinného oleje je ovoce a zelenina. V této sekci je teplota kolem 8 stupňů, což bude pro skladování oleje nejlepší. Láhev byste neměli dávat do horních polic, které jsou určené pro máslo nebo jogurty. Teplota se zde totiž pohybuje mezi -4 až -5 stupni. Dveře také nejsou dobrá volba, protože se zde často mění teplota.

Zdroj: nor-info.ru

Reklama