David Hampl
31 ledna, 2019

Pšenice je potravina, kterou každý z nás konzumuje zcela běžně. Samozřejmě nikoliv přímo, ale jako součást celé řady různých produktů, které jsou součástí lidské stravy. Pokud bychom se měli podívat na to, o jako produkty jde, tak se jedná třeba o jakékoliv pečivo, stejně jako se může jednat o těstoviny. Nutno však říci, že konzumace pšenice může být často problém, a to především z důvodu její toxicity.

Proč může být toxická?

Mnozí lidé uvádějí, že důvodem toxicity pšenice je především to, že obsahuje lepek, který není pro lidské tělo ideální látkou. Tak tomu ale není, jelikož problémy jsou zcela jinde. Důvodem je to, že ne všechny druhy pšenice jsou stejné. Může se jednat o lehce modifikované odrůdy, stejně jako hraje roli i to, kde se pšenice pěstuje a také jak se pěstuje. V některých případech je její toxicita celkem velkým rizikem pro každého.

Objevují se autoimunitní reakce

To, že může být pšenice toxická je jasně potvrzeno tím, co se mnohým lidem děje. Někteří si myslí, že se může jednat o alergii na lepek. Tak tomu ale není. Jedná se o takzvanou autoimunitní reakci, která může znamenat například zažívací problémy. A to jenom u té, která je označena slovem toxická. Běžná pšenice, bez jakýchkoliv rizik, je zcela v pořádku. Jak ale poznat, která je správná a která ne?

Kde se vzala její toxicita?

Když zapátráme po tom, kde se vzala toxicita pšenice, je třeba říci, že problémem může být takzvaná genetická modifikace. Velmi populární postup, jak jednoduše zvýšit množství sklizené pšenice za co nejnižší cenu. Také je třeba říci, že problémová pšenice velmi často pochází z USA, kde mohou být jiné zákony a normy, než u nás.

Geneticky modifikovaná pšenice je právě tím druhem, který můžeme označit jako toxický. Důvodem je to, že už to není pšenice, která je čistě přírodní a která se jedla po miliony let. Na tu je organismus zvyklí. Ta modifikovaná je jiná. Je v ní něco navíc a má jinou skladbu. Je pochopitelné, že si s ní tělo neumí poradit. A proč je toxická a kde je hlavní problém?

Nejde o důvod jediný

I když si dáte pozor a budete kupovat potraviny bez genetické modifikace, neznamená to, že se toxicitě vyhnete. Je tu ještě druhý důvod. Ten se objevuje až v poslední fázi, když je pšenice sklizena. V tomto období se mohou používat různá hnojiva a přípravky. Hlavně takové, které obsahují glyfosát. Ten dokáže zajistit lepší vysušení pšenice, díky čemuž bude ke sklizni jako stvořená.

Zároveň se ale jedná o látku, která v pšenici dále zůstává. A následně se zpracováním dostane do produktů, které běžně jíme. A tak se dané látky dostávají i do lidského organismu, který se s nimi snaží poradit. A z toho plynou ony zdravotní obtíže. V praxi tedy jíme chemikálie a tělo je nedokáže efektivně zpracovat.

Chemie je v zemědělství stále častější

Bohužel snaha o velké sklizně a vysoké výdělky je spojena s tím, že se pěstitelé neustále snaží používat něco, co jim dopomůže dosáhnout požadovaného cíle. Jedná se však o látky chemické. Ty jsou samo o sobě toxické a tak je jasné, že pokud se dané látky dostanou i do lidského organismu, neudělají zde nic dobrého. Navíc se reakce nemusí objevit ihned, jelikož dané látky se v těle postupně ukládají a jsou takzvanou časovanou bombou.

Podívat se můžeme i na to, jaké následní problémy jsou s danou toxicitou pšenice spojené, jsou to choroby srdce, problémy s plodností, autismus, roztroušená skleróza, Alzheimerova choroba, nebo také obávaná rakovina. Je to ale i obezita nebo cukrovka.

Jak se bránit?

Možnosti jsou dvě. První je radikální a souvisí s tím, že přestanete jíst výrobky z pšenice. To ale není to nejlepší, co pro své tělo můžete udělat. I proto je na místě začít se pídit po tom, co kupujete. Mělo by se jednat v první řadě o pšenici bez GMO a dále by se mělo jednat o pšenici, kde se nepoužívají pesticidy a další chemikálie.

Sdílejte článek