Recept na dokonalé brokolicovo-cuketové placičky, které jsou vhodné i jako zobání při filmovém večeru! S dipem ze zakysané smetany se jedná o jedinečnou záležitost!

Možná jsem trochu zvláštní, ale tyto úžasné zeleninové placičky zkrátka miluji. Pokud je v ledničce nějaká uvařená brokolice, nejspíš tam taky zůstane, neboť ji nebudu jíst. Ale jakmile z této brokolice vytvoří někdo tyto famózní placičky, nemůžu se jich nasytit.

Reklama

Jedná se o skvělý způsob, jak využít zbylou zeleninu. Brokolice tvoří základ tohoto receptu, ale pokud máte nějakou jinou podobnou zeleninu, kterou chcete použít, můžete ji použít místo brokolice nebo společně s ní. Někteří např. milují květák.

 

Co budete potřebovat?

  • 1 střední cuketou
  • 1 střední brokolici
  • 2 ČL olivového oleje
  • ½ malé cibule
  • 1 malý prolisovaný stroužek česneku
  • 2 velké vejce
  • ¼ šálku vařené quinoy, nebo prosa
  • 1 PL hnědé rýžové mouky
  • 1 PL tapiokového škrobu
  • 1/4 ČL soli
  • citrónovou šťávu
  • černý pepř
  • olivový nebo kokosový olej na smažení

Volitelné doplňky:

  • ½ šálku jalapeno papriček
  • ¼ šálku sýra (parmazánu nebo čedaru)

[hana-code-insert name=’google‘ /]Jak na to?

  1. Přiveďte do varu střední nádobu s vodou. Zatímco čekáte na ohřátí vody, nakrájejte brokolici na malé květy. Jakmile je voda vroucí, přidejte brokolici a blanšírujte ji po dobu 3 minut, poté přeceďte.
  2. Umístěte malou sauté pánev na středně vysokou teplotu, přidejte 2 lžíce olivového oleje a jakmile je pánev rozpálená, přidejte cibuli. Smažte cca 3 minuty, do měkka. Přidejte česnek a za stálého míchání ještě 30 sekund smažte.
  3. Vše následně přeneste do kuchyňského robotu. Zde přidejte vejce, brokolici, vařenou quinou, rýžovou mouku, škrob, citrónovou šťávu, sůl a pepř. Směs by měla být důkladně rozmixovaná, ale brokolice nemusí být úplně najemno.
  4. Do větší misky si poté nastrohejte cuketu, kterou smíchejte společně se směsí brokolice.
  5. Na rozpálené pánvi si poté vytvořte placičky, které opečte z obou stran. Smažit byste měli cca 2-3 minuty z každé strany.
  6. Po usmažení doporučujeme placičky vyskládát na papírovou utěrku, aby se vsákla přebytečná mastnota.
  7. Doporučujeme si vytvořit lehký dip, např. ze zakysané smetany dochucené koriandrem. Skvělá záležitost!

Dobrou chuť přejeme!

 

Reklama