Připravit si domácí máslo není tak složité, jak se možná na první pohled zdá. V současné době leze cena za jednu kostičku másla nezastavitelně nahoru, nemluvě o tom, že kdo se trochu zajímá o složení potravin, ten mi dá jistě za pravdu, že pravé máslo už si dneska v obchodě nekoupíte.
Reklama
Proto mi přijde daleko rozumnější vyrobit si máslo doma, kde budete mít jistotu, že sobě a třeba i své rodině dáváte jen to nejlepší. Kvalitní domácí máslo má skvělou chuť a neobsahuje v sobě nic navíc. Chcete prozradit recept?
Co budete potřebovat na přípravu?
- 1 litr smetany ke šlehání
Jak postupovat při přípravě?
- Smetanu nalijte do větší mísy, klidně do té, ve které zaděláváte těsto na buchty.
- S pomocí metličky nebo elektrického šlehače začněte smetanu šlehat. Osobně doporučuji šlehač, protože metličkou by vám za chvíli mohly upadnout ruce.
- Během chvíle se vám začne tvořit šlehačka.
- V tu chvíli vezměte na pomoc ponorný mixér, se kterým hravě získáte podmáslí. To je možné dále využít a připravit si z něho například domácí chleba.
- Pokračujte ve šlehání, měly by vám vznikat hrudky másla, což je přesně ten efekt, který požadujete.
- Ve chvíli, kdy budete mít pocit, že je domácí máslo už dostatečně tuhé, vyklopte ho třeba na dřevěné prkénko.
- Podmáslí slijte do čisté nádoby.
- Nyní je čas na hnětení másla, které provádějte pod proudem studené vody. Díky tomu se zbavíte zbytků syrovátek.
- Pokud budete chtít, můžete si v této fázi domácí máslo nějak ochutit. Oblíbená je třeba mořská sůl nebo nějaké aromatické bylinky. Někdo si rád vyrobí i česnekové máslo, záleží jen na vás.
Domácí máslo pak skladujte tak, jak jste běžně zvyklí u másla kupovaného. Uvidíte, že jakmile ho jednou ochutnáte, na to kupované už si ani nevzpomenete.
Reklama