Recept na domácí máslo

Připravit si domácí máslo není tak složité, jak se možná na první pohled zdá. V současné době leze cena za jednu kostičku másla nezastavitelně nahoru, nemluvě o tom, že kdo se trochu zajímá o složení potravin, ten mi dá jistě za pravdu, že pravé máslo už si dneska v obchodě nekoupíte.

Proto mi přijde daleko rozumnější vyrobit si máslo doma, kde budete mít jistotu, že sobě a třeba i své rodině dáváte jen to nejlepší. Kvalitní domácí máslo má skvělou chuť a neobsahuje v sobě nic navíc. Chcete prozradit recept?

Co budete potřebovat na přípravu?

  • 1 litr smetany ke šlehání

Jak postupovat při přípravě?

  1. Smetanu nalijte do větší mísy, klidně do té, ve které zaděláváte těsto na buchty.
  2. S pomocí metličky nebo elektrického šlehače začněte smetanu šlehat. Osobně doporučuji šlehač, protože metličkou by vám za chvíli mohly upadnout ruce.
  3. Během chvíle se vám začne tvořit šlehačka.
  4. V tu chvíli vezměte na pomoc ponorný mixér, se kterým hravě získáte podmáslí. To je možné dále využít a připravit si z něho například domácí chleba.
  5. Pokračujte ve šlehání, měly by vám vznikat hrudky másla, což je přesně ten efekt, který požadujete.
  6. Ve chvíli, kdy budete mít pocit, že je domácí máslo už dostatečně tuhé, vyklopte ho třeba na dřevěné prkénko.
  7. Podmáslí slijte do čisté nádoby.
  8. Nyní je čas na hnětení másla, které provádějte pod proudem studené vody. Díky tomu se zbavíte zbytků syrovátek.
  9. Pokud budete chtít, můžete si v této fázi domácí máslo  nějak ochutit. Oblíbená je třeba mořská sůl nebo nějaké aromatické bylinky. Někdo si rád vyrobí i česnekové máslo, záleží jen na vás.

Domácí máslo pak skladujte tak, jak jste běžně zvyklí u másla kupovaného. Uvidíte, že jakmile ho jednou ochutnáte, na to kupované už si ani nevzpomenete.

Čtěte také: Máte chuť na maso, ale máte dost klasických plátků, nebo sekané? Tak zkuste recept na masové placičky se zakysanou smetanou. Už se vám sbíhají sliny? Hotové mohou být bleskurychle!