Každému z nás se někdy stane, že se návštěva nahlásí na poslední chvíli. A vy doma nemáte nic, co byste jim nabídli ke kávě nebo čaji. Máte-li na přípravu jen hodinu nebo hodinu a půl, máme pro vás recept. Za 5 minut vyšleháte směs v míse. Nepotřebujete mixér ani vejce. Dezert bude nádherně měkký, trochu mazlavý a příjemně sladký. Vyzkoušejte ho a zaručeně si pochutnáte.
Co budete potřebovat?
Na samotný dezert budete potřebovat 380 gramů mouky, 1 balíček prášku do pečiva, 3 lžíce kakaa, 220 gramů cukru, 90 ml oleje a 500 ml odtučněného jogurtu. Použít můžete také 500 ml směsi ze zakysané smetany, mascarpone a mléka. Na polevu si připravte 16 lžic mléka, 120 gramů másla (na proužky) a 100 gramů kostek hořké čokolády.
Pracovní postup
V první řadě si připravte hlubokou mísu. Vložte do ní mouku, prášek do pečiva, kakao a cukr. Promíchejte směs lžící nebo metličkou, aby se vše spojilo.
Tekuté ingredience potom přidejte k suchým. To znamená, že přidáte olej a jogurt nebo mléčnou směs podle toho, co používáte.
Zapněte troubu a zahřejte na 180 stupňů. Míchejte směs metličkou, dokud nebude směs hladká.
Připravte si formu o průměru 32 cm, vymažte ji olejem a vysypte moukou. Přebytečnou mouku odstraňte. Potom do formy nalijte směs a vše urovnejte lžící.
Připravené těsto vložte do trouby a pečte asi 20 minut na 180 stupňů. Upečený koláč nechte pár minut vychladnout. Propíchejte párátkem a potom nalijte na koláč čokoládovou polevu.
Nezapomeňte na chutné zdobení dezertu
Do kastrůlku dejte mléko, máslo a hořkou čokoládu. Zahřejte na mírném ohni, dokud se čokoláda nerozpustí. Horký koláč zalijte polevou.
Nezapomeňte na povrch poskládat čokoládové kostičky jako malou ozdobu. Nechte je trochu roztát.
Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Potom vložte do lednice.
Díky tomu polevu dokonale ztuhne. A poté můžete s radostí podávat.
Zdroj: sosnovini.com