Vybrali jsme několik receptů na bábovky, které vás nejvíce zajímají. Upečte si doma tradiční babiččinu bábovku, nebo vyzkoušejte tvarohovou, s pudingem či s kávou. Když vás klasická bábovka omrzí, není nad to si pečení zpestřit netradičním receptem. Náročnost i délka přípravy zůstává u všech receptů víceméně stejná, a zatímco klasika chutná nejlépe teplá, jiné bábovky se podávají za studena.
Mramorová bábovka (recept)
Českou klasikou je mramorová bábovka, která kombinuje chuť vanilky a čokolády. Na přípravu není náročná, ale základem je třené těsto, které je potřeba „nadlehčit“ pomocí máslového krému a bílkového sněhu. Mramorová bábovka se podle našeho receptu peče při 160 °C, aby neměla tvrdý povrch. A protože je z třeného těsta, je lepší ji podávat až druhý den, aby se těsto tak „nerozpadalo“ a vynikla chuť.
Babiččina bábovka (recept)
Vzpomínky na útlé mládí v nás vyvolá babiččina bábovka, která se rozplývá na jazyku. Základem je totiž hrubá mouka namísto hladké, a mimořádnou vůni jí dodají mléko s máslem. Její příprava vám zabere jen něco kolem půl hodiny a pečení v troubě potrvá hodinu. Po vychladnutí bábovku vyklopte a pocukrovanou ji můžete začít podávat.
Bábovka s pudingem (recept)
Bábovka s pudingem vás okouzlí tím, jak je měkká a vláčná. Formu musíte vystlat dvěma vrstvami klasického těsta a prostřední vrstvou pudingu. Dejte si záležet, aby se puding nedostal do krajů, jinak by z bábovky vytekl a celou by ji zničil. Po 50 minutách v troubě při 160 °C se do ní ještě nepouštějte, bábovka totiž chutná nejlépe vychlazená, takže se hodí jako osvěžení během letních dní. A samozřejmě se pak i jednodušeji krájí.
Tvarohová bábovka (recept)
Pokud se tento článek věnuje výhradně bábovkám, tak ta tvarohová mezi nimi rozhodně nesmí chybět. Její sladko-kyselá chuť je totiž naprosto výjimečná, ale lze ji upravit třeba vanilkovým cukrem. Bábovka s tvarohem nabízí spoustu možností, jak výsledek ještě více ozvláštnit. Často se kupříkladu objevují recepty, které do těsty přidávají sušené ovoce (nejčastěji rozinky) nebo jiný poměr těsta a tvarohu.
Hrnková bábovka (recept)
Nemáte čas na dlouhou přípravu a odměřování, aby výsledek vypadal jako z knížky? Díky receptu na hrnkovou bábovku stačí všechny ingredience smíchat dohromady, zamíchat v těsto, a vylít do formy. Nic nemusíte složitě šlehat ani mixovat, a příprava vám zabere jen několik minut. S výsledkem sice nepůjdete na výstavu, ale od normální bábovky se vzhledem ani složením nějak zásadně neliší.
Rychlá bábovka (recept)
Postup přípravy rychlé bábovky se v mnoha ohledech podobá bábovce hrnkové, stačí ji ovšem péct pouze 40 minut. Všechny ingredience odměříte a smícháte dohromady, ale část těsta si musíte dát stranou, abyste ji mohly doplnit kakaem. Střídavě poté dvě mísy těsta vyléváte do formy, takže bude výsledek podobný mramorové bábovce.
Vláčná bábovka (recept)
Pokud nemáte rádi suché a sypké dezerty, je pro vás vláčná bábovka jako stvořená. Oproti ostatním je výrazně šťavnatější, protože je v receptu používána polohrubá mouka, a není potřeba vyrábět sníh. Místo něj totiž stačí smetana ke šlehání ve své klasické formě. Následuje hodina v troubě při teplotě 165 °C, ale po vytažení ji nechte chvíli vychladnout, studená totiž chutná nejlépe.
Bábovka s broskvemi (recept)
Co takhle bábovku s kousky čerstvého ovoce? Broskve mohou tvořit netradiční surovinu k přípravě třeného těsta, konkrétně jeho světlé části. Postup se pak od klasické mramorové bábovky v podstatě neliší. Broskve můžete využít čerstvé i konzervované. Při pečení zvolte raději mírnou teplotu 160 °C, a bábovku v ní nechte přibližně 45 minut. Pocukrovanou a vychlazenou jí podávejte v létě, protože dokáže skvěle osvěžit.
Kávová bábovka (recept)
Máte rádi bábovku ke kávě i každé zvlášť? A co takhle spojit obojí do jednoho? Pro kávovou bábovku byste se měli rozhodnout zejména proto, že příprava i s pečením dohromady zaberou maximálně hodinu. Nemusíte oddělovat bílky od žloutků, celá vejce totiž jednoduše vyšleháte s cukrem, a postupně přidáte i další suroviny. Kávu přidáte jako poslední, vyliejte těsto do formy, a při 180 °C pečte po dobu 45 minut. Stejně jako většina ostatních chutná nejlépe za studena, kdy vynikne chuť kávy.
Nadýchaná bábovka (recept)
Nadýchaná bábovka je sice o něco náročnější na přípravu, ale výsledná chuť je o to lepší. Důležité je vyšlehat bílky s cukrem odděleně od žloutků, aby vznikl vláčný sníh. Nadýchanost bábovky zase zajistíte pomocí alobalu, kterým překryjete formu během 40minutového pečení při 180 stupních. Bábovku můžete po částečném vychladnutí a vyklopení z formy ihned podávat, vláčná bude za tepla i za studena.