Recepty na domácí bábovky, klasické i netradiční

Bábovka - recepty

Vybrali jsme několik receptů na bábovky, které vás nejvíce zajímají. Upečte si doma tradiční babiččinu bábovku, nebo vyzkoušejte tvarohovou, s pudingem či s kávou. Když vás klasická bábovka omrzí, není nad to si pečení zpestřit netradičním receptem. Náročnost i délka přípravy zůstává u všech receptů víceméně stejná, a zatímco klasika chutná nejlépe teplá, jiné bábovky se podávají za studena.

Mramorová bábovka (recept)

Českou klasikou je mramorová bábovka, která kombinuje chuť vanilky a čokolády. Na přípravu není náročná, ale základem je třené těsto, které je potřeba „nadlehčit“ pomocí máslového krému a bílkového sněhu. Mramorová bábovka se podle našeho receptu peče při 160 °C, aby neměla tvrdý povrch. A protože je z třeného těsta, je lepší ji podávat až druhý den, aby se těsto tak „nerozpadalo“ a vynikla chuť.

Mramorová bábovka - recept

Čtěte také: Měla tak řídké vlasy, že se styděla kamkoli jít. Návštěva stylistky vše neuvěřitelně změnila!

Babiččina bábovka (recept)

Vzpomínky na útlé mládí v nás vyvolá babiččina bábovka, která se rozplývá na jazyku. Základem je totiž hrubá mouka namísto hladké, a mimořádnou vůni jí dodají mléko s máslem. Její příprava vám zabere jen něco kolem půl hodiny a pečení v troubě potrvá hodinu. Po vychladnutí bábovku vyklopte a pocukrovanou ji můžete začít podávat.

Babiččina bábovka - recept

Bábovka s pudingem (recept)

Bábovka s pudingem vás okouzlí tím, jak je měkká a vláčná. Formu musíte vystlat dvěma vrstvami klasického těsta a prostřední vrstvou pudingu. Dejte si záležet, aby se puding nedostal do krajů, jinak by z bábovky vytekl a celou by ji zničil. Po 50 minutách v troubě při 160 °C se do ní ještě nepouštějte, bábovka totiž chutná nejlépe vychlazená, takže se hodí jako osvěžení během letních dní. A samozřejmě se pak i jednodušeji krájí.

Bábovka s pudingem - recept

Tvarohová bábovka (recept)

Pokud se tento článek věnuje výhradně bábovkám, tak ta tvarohová mezi nimi rozhodně nesmí chybět. Její sladko-kyselá chuť je totiž naprosto výjimečná, ale lze ji upravit třeba vanilkovým cukrem. Bábovka s tvarohem nabízí spoustu možností, jak výsledek ještě více ozvláštnit. Často se kupříkladu objevují recepty, které do těsty přidávají sušené ovoce (nejčastěji rozinky) nebo jiný poměr těsta a tvarohu.

Tvarohová bábovka - recept

Hrnková bábovka (recept)

Nemáte čas na dlouhou přípravu a odměřování, aby výsledek vypadal jako z knížky? Díky receptu na hrnkovou bábovku stačí všechny ingredience smíchat dohromady, zamíchat v těsto, a vylít do formy. Nic nemusíte složitě šlehat ani mixovat, a příprava vám zabere jen několik minut. S výsledkem sice nepůjdete na výstavu, ale od normální bábovky se vzhledem ani složením nějak zásadně neliší.

Hrnková bábovka - recept

Rychlá bábovka (recept)

Postup přípravy rychlé bábovky se v mnoha ohledech podobá bábovce hrnkové, stačí ji ovšem péct pouze 40 minut. Všechny ingredience odměříte a smícháte dohromady, ale část těsta si musíte dát stranou, abyste ji mohly doplnit kakaem. Střídavě poté dvě mísy těsta vyléváte do formy, takže bude výsledek podobný mramorové bábovce.

Rychlá bábovka - recept

Vláčná bábovka (recept)

Pokud nemáte rádi suché a sypké dezerty, je pro vás vláčná bábovka jako stvořená. Oproti ostatním je výrazně šťavnatější, protože je v receptu používána polohrubá mouka, a není potřeba vyrábět sníh. Místo něj totiž stačí smetana ke šlehání ve své klasické formě. Následuje hodina v troubě při teplotě 165 °C, ale po vytažení ji nechte chvíli vychladnout, studená totiž chutná nejlépe.

Vláčná bábovka - recept

Bábovka s broskvemi (recept)

Co takhle bábovku s kousky čerstvého ovoce? Broskve mohou tvořit netradiční surovinu k přípravě třeného těsta, konkrétně jeho světlé části. Postup se pak od klasické mramorové bábovky v podstatě neliší. Broskve můžete využít čerstvé i konzervované. Při pečení zvolte raději mírnou teplotu 160 °C, a bábovku v ní nechte přibližně 45 minut. Pocukrovanou a vychlazenou jí podávejte v létě, protože dokáže skvěle osvěžit.

Bábovka s broskvemi - recept

Kávová bábovka (recept)

Máte rádi bábovku ke kávě i každé zvlášť? A co takhle spojit obojí do jednoho? Pro kávovou bábovku byste se měli rozhodnout zejména proto, že příprava i s pečením dohromady zaberou maximálně hodinu. Nemusíte oddělovat bílky od žloutků, celá vejce totiž jednoduše vyšleháte s cukrem, a postupně přidáte i další suroviny. Kávu přidáte jako poslední, vyliejte těsto do formy, a při 180 °C pečte po dobu 45 minut. Stejně jako většina ostatních chutná nejlépe za studena, kdy vynikne chuť kávy.

Kávová bábovka - recept

Nadýchaná bábovka (recept)

Nadýchaná bábovka je sice o něco náročnější na přípravu, ale výsledná chuť je o to lepší. Důležité je vyšlehat bílky s cukrem odděleně od žloutků, aby vznikl vláčný sníh. Nadýchanost bábovky zase zajistíte pomocí alobalu, kterým překryjete formu během 40minutového pečení při 180 stupních. Bábovku můžete po částečném vychladnutí a vyklopení z formy ihned podávat, vláčná bude za tepla i za studena.

Nadýchaná bábovka - recept