Recepty na kulajdu: Všude ji dělají jinak, ale vždy chutná skvěle

Kulajda - recepty

Kulajda je známá česká polévka, a za svou existenci si získala mnoho různých podob. Klasikou je sice tradiční kulajda podávaná jako „první jídlo“, ale některé recepty upravují její chutě i konzistenci natolik, že slouží jako hlavní chod. Vyzkoušejte recept na domácí, krkonošskou nebo pravou jihočeskou kulajdu, a pokud chcete něco opravdu nového, máme pro vás také recept na slovenskou kulajdu, která se od té naší výrazně liší.

Reklama

Kulajda - recepty

Tradiční kulajda

Její vznik není známý, přesto ji zná snad každá hospodyňka, a postupem času získala několik podob. Základem jsou vždy brambory a čerstvé houby, k zahuštění je obvykle používána hladká mouka, ale někdo používá i polohrubou. Chuť smetany, másla a vařených vajec ladí s výraznější a kyselou chutí octa a divokého koření, kterou doplňují právě houby a kopr.

Tradiční kulajda - recept

Ale i tradiční kulajda má více variací; třeba staročeská používá čerstvé i sušené houby máslo a divoké koření (celý pepř, bobkový list a nové koření). Někomu může připadat chuť tradiční kulajdy příliš kyselá a současně ostrá, proto někdy nahrazujeme ocet šťávou z citronu, která je jemnější.

Domácí kulajda

Domácí kulajda je velice podobná té tradiční, některé výrazné chutě jsou ale nahrazeny jinými. Nechybí tu houby, smetana, koření ani vejce, to je prostě základ; je tu ale možnost přidat nakládané houby namísto čerstvých nebo sušených, a recept neobsahuje pepř. V seznamu ingrediencí chybí i ocet (nebo šťáva z citronu), která je nahrazena kyselým lákem z naložených hub.

Reklama

Domácí kulajda - recept

Pravá jihočeská kulajda

Recept na pravou jihočeskou kulajdu nešetří čerstvými houbami ani koprem, kterého do ní přidáváme dle chuti. Tahle jihočeská je téměř totožná s tradiční verzí polévky, akorát místo celého pepře se do ní přidává kmín, s nímž získá jinak výraznou chuť.

Jihočeská kulajda - recept

Krkonošská kulajda

Typické prostředí Krkonoš bohaté na houby, hrách, kroupy, brambory, cibuli, česnek a hlávkové zelí, dalo vzniknout mnoha místním chutným jídlům. Krkonošská kulajda nešetří houbami a koprem, zato máslo byste v ní hledali marně. Výraznou kombinací chutí vytváří cibule a kmín; spolu s divokým kořením a octem je tak chuť krkonošské kulajdy trochu hrubší, a zjemňuje ji totiž jenom smetana, případně vařené vejce.

Krkonošská kulajda - recept

Slovenská kulajda

Perla naší české kuchyně získala velkou oblibu i na Slovensku, kde rovněž získala postupem času více podob. Na Slovensku do kulajdy kromě kromě tradičních ingrediencí přidávají ještě cukr a mléko, a smetanu nahrazuje kysaná smetana. V některých částech Slovenska připomíná recept na kulajdu spíše českou zelňačku, ačkoliv má stejný základ jako „slovenská“ kulajda; a kreativní kuchaři přidávají do receptu dokonce točený salám a jíšku. Výsledná chuť se pak nedá s českou polévkou srovnávat.

Slovenská kulajda - recept

Reklama