Langoše jsou neodmyslitelnou součástí některých akcí jako poutě, trhy apod. Ale co si udělat langoše doma? Vybrali jsme pro vás několik receptů, podle nichž si můžete připravit langoše s jogurtem nebo zakysanou smetanou, či přeskočit proces kynutí a pustit se rovnou do smažení. Zajímavý je také recept na původní maďarské langoše, které jsou z chlebového těsta.
Recept na langoše s jogurtem
Základ langošů s jogurtem se od těch tradičních příliš neliší. I tady je potřeba nejdříve zhotovit kvásek a použít hladkou mouku, do těsta ovšem ještě navíc přidáte bílý jogurt, který výslednou chuť výrazně zjemní. Pokud zrovna nemáte po ruce jogurt, můžete jej v receptu zaměnit za zakysanou smetanu. Efekt bude prakticky stejný a chuť zrovna tak (jen musíte dát pozor na množství použité soli). Před tepelnou úpravou je těsto potřeba nechat přibližně hodinu kynout. Langoše pak smažte na rozehřátém oleji, dokud nebudou zlatavé a křupavé.
Hrníčkové langoše
Hrníčkové recepty jsou ideální pro ty z vás, kteří nemají čas na zbytečně náročné vyvařování, proto i langoše můžete připravit tímto způsobem. Zbavíte se povinnosti vytvářet kvásek, protože kupované droždí jednoduše rozdrobíte k ostatním surovinám, a vše poctivě promícháte, jak se říká „z jedné vody načisto“. Hotové těsto je před další úpravou důležité vložit do sáčku a nechat přibližně dvě hodiny v ledničce. Pak z něj už klasicky vytvoříte menší bochánky, které usmažíte z obou stran.
Jednoduché langoše
Kouzlo jednoduchých langošů spočívá v tom, že těsto zhotovíte kombinací hladké a polohrubé mouky. Tím zajistíte, že následné kynutí na teplém místě potrvá nanejvýš půl hodiny. Pokud si kvásek připravíte s předstihem, ušetříte značné množství času. Menší placky pak smažte na větším množství oleje, a až budou hotové, nechte je chvíli osušit na papírových ubrouscích. Teprve poté můžete langoše potřít česnekem, kečupem a posypat strouhaným sýrem. Zbavíte se tak přebytečného tuku, který by požitek z chuti zbytečně kazil.
Maďarské langoše
Původní podoba langošů byla od té dnešní v mnohém odlišná. Maďarské langoše se v časech jejich zrodu dělaly ze zbytků kynutého těsta na přípravu chleba. Pokud tedy chcete vyzkoušet opravdu tradiční recept, budete se muset vystačit bez soli, a hladkou mouku vystřídá polohrubá. Rozdíl je v ingrediencích, nikoli v postupu, takže pořád platí, že je těsto potřeba nechat vykynout, a poté usmažit na rozehřátém oleji. Placičky by měly mít v průměru přibližně 20 centimetrů, tak na to nezapomeňte při výběru pánve.
Langoše s kypřícím práškem
Langoše s kypřícím práškem jsou zase o něco jednodušší, protože nemusíte nechávat těsto kynout. Prášek jednoduše vmícháte mezi ostatní suroviny, a prakticky hned můžete začít s modelováním menších placiček, které následně usmažíte na oleji. Určitě vám nemusíme zdůrazňovat, že langoše chutnají nejlépe s česnekem, kečupem a strouhaným sýrem.
Po usmažení langoše vždycky osušte papírovými ubrousky, abyste z nich vysáli přebytečný olej. Podávejte je pár minut po vyndání z oleje, nejlépe totiž chutnají teplé; pokud vám ale nevadí výraznější chuť oleje, můžete si je dát i studené. Kromě česneku, kečupu a strouhaného sýru můžete langoše doplnit třeba bílým jogurtem, případně na jemno nakrájenou slaninou. Velikost langošů si určete podle sebe, můžou to být buď velké placky, nebo malé placičky a la vdolky.