5 receptů na domácí, zahraniční a zdravé lívance | ProSvět.cz
Menu

5 receptů na domácí, zahraniční a zdravé lívance

Recepty na lívance

Lívance patří k tradičním (nejenom) českým moučníkům, které můžete podávat i jako hlavní jídlo. Velmi oblíbené jsou u dětí, ale na své si přijdou i dospělí. Kromě tradičních kynutých lívanců se skořicovým cukrem nebo marmeládou jsou oblíbené také jako zákusek se šlehačkou a čerstvým ovocem. Těsto můžete nastavit celou řadou jiných surovin, a vytvořit tak zdravé lívance vhodné pro doplnění energie, nebo je zkrátka jenom udělat bez cukru a oleje.

Recepty na lívance

Recept na kynuté lívance jako od babičky

Asi nejrozšířenější jsou kynuté lívance, které jsou nejčastěji připravovány s tvarohem, marmeládou, šlehačkou a různým ovocem. Ale výborné jsou také s máslem a skořicovým cukrem, nebo s ušlehanou sladkou bílkovou pěnou ochucenou ovocem. Lívance se dají připravit i ve slané podobě jako příloha k různým zeleninovým a masovým pokrmům, můžete je doplnit slaninou a podávat jako přílohu k zeleninovým salátům, nebo je sníst se sýrem a špenátem.

Recept na kynuté lívance od babičky

Recept na lívance ukázal i Pohlreich

Zdeněk Pohlreich přišel se zajímavým receptem na zdravější verzi lívanců, které připravuje na grilu. Jsou nadýchané, nevšední, a plné zdravého ovoce a smetany. Nemusíte se bát těsta protékajícího skrze rošt, lívance se v tomto případě připravují na másle v grilovací pánvi. Díky dřevěnému uhlí získají jemnou kouřovou příchuť a nezvyklou vůni, ale pokud po ruce gril, můžete k přípravě využít sporák s klasickou pánví nebo lívanečníkem, případně je strčit na plech do trouby.

Recept na lívance podle Pohlreicha

Recepty na zdravé lívance bez cukru a oleje

Mezi zdravými recepty na lívance vévodí lívance banánové, které se hodí pro každou redukční dietu i sportovní jídelníček. Podle chuti je můžete doplnit proteinovým práškem nebo chia semínky, nebo dát přednost mnohem zajímavější a nutričně hodnotnější verzi s kefírem. Ten má pozitivní vliv na trávení, a do vašeho jídelníčku přinese i tolik potřebné bílkoviny v jejich přirozené podobě. Pokud je budete smažit na kvalitní teflonové pánvi, jde to i bez tuku. Místo cukru lze použít již zmiňovaný banán nebo rozmixované datle, a pro vyšší obsah vlákniny je doplnit dopředu namočenými ovesnými vločkami a již zmiňovanými chia semínky.

Recept na zdravé lívance

Když nemáte vejce, nedávejte ho tam; lívance bez vajec

Ať už jste vegani nebo ne, můžete si připravit lívance bez vajec. Ta obecně plní funkci „lepidla“, aby těsto drželo lépe pohromadě. V případě, že ho vynecháte, počítejte s řidším těstem (můžete ho sice zahustit moukou, ale nesmíte příliš). Lívance bez vajec mohou být kynuté i nekynuté, na výsledné chuti se absence vejce nějak výrazně neprojeví. Doplnit je můžete skořicovým cukrem, marmeládou, nebo je přelít javorovým sirupem a doplnit kousky ořechů.

Recept na lívance bez vajec

Recept na zdravé lívance s jablky

Chcete si lívance trochu vylepšit, nebo je udělat zdravější? Nastavte těsto strouhanými jablky, čímž snížíte kalorickou hodnotu jídla, a dodáte tělu vitamíny a vlákninu. Pokud navíc část mouky nahradíte pomletými ovesnými vločkami, budou lívance sytější a ještě zdravější. Připravené těsto lze před pečením ochutit skořicí, ořechy a osladit. Výsledné jablečné placky můžete použít i jako svačinu na cesty, stačí je slepit marmeládou nebo nutellou. Oslazené banánem a doplněné chia semínky (případně proteinem) jsou dobré i samotné jako svačina při delších túrách nebo jako rychlé doplnění energie po sportu.

Recept na lívance s jablky

Receptů na lívance existuje mnoho, dá se říci, že každá hospodyňka mívala svůj oblíbený, a mnohé se udržely jako rodinné tradice až do dnešních dnů. Původ lívanců sahá do 17. století, a vychází z francouzských pocukrovaných „placek“ zalitých koňakem. Smažený moučník z litého těsta byl natolik oblíbený, že se v 19. století dostal do Rakouska a Německa, kde ho znají jako Liwantzen, nebo častěji jako Böhmische Liwantzen; pod tímto názvem ho najdete na německy psaném jídelním lístku dodnes. Lívance se postupně dostaly do Anglie a do U.S.A., kde patří k tradičním snídaňovým jídlům.

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Nestíháte péct? Máme řešení. Na tento výborný slaný koláč Vám…

Pečete rádi, ale kvůli práci Vám nezbývá čas na pečení? Miluje Vaše rodina koláče, ale kvůli nedostatku času jim je…
RECEPTY

Tohle si zamilujete! Jednoduchý recept na úžasně chutný, zdravý a…

Dort s sebou nese něco honosného a báječného, a často je spojován s narozeninami, oslavami, výročími a jinými podobnými událostmi. Je ovšem…
RECEPTY

Pizza jako od Itala! Základem výborné pizzy je tenké těsto.…

Máte rádi pizzu? Kdo by neměl. Pizza je jedno z nejpopulárnějších jídel na celém světě a jeho obliba stále roste. Když…
RECEPTY

Myslíte si, že okurky se musí nakládat jen do octa?…

Nakládané okurky neboli nakládačky patří mezi poklady české nebo přesněji moravské kuchyně. Především v sychravých zimních dnech dokáží oživit téměř každé…
RECEPTY

Už jste ochutnali srbský koláč? Jeho jemná chuť vás mile…

Důvodů, proč se těšíme na víkend je mnoho. Jedním z nich ale často bývá i jídlo. O víkendu totiž máme více…
RECEPTY

Stačí málo a vykouzlíte skvělé koblihy. V čem jsou tyto…

Máte rádi koblihy? Pak se podívejte na recepty, díky kterým vykouzlíte úsměv na tváři každému. Nikdo nezapomíná na to, jaké…