5 receptů na domácí, zahraniční a zdravé lívance | ProSvět.cz
Menu

5 receptů na domácí, zahraniční a zdravé lívance

Recepty na lívance

Lívance patří k tradičním (nejenom) českým moučníkům, které můžete podávat i jako hlavní jídlo. Velmi oblíbené jsou u dětí, ale na své si přijdou i dospělí. Kromě tradičních kynutých lívanců se skořicovým cukrem nebo marmeládou jsou oblíbené také jako zákusek se šlehačkou a čerstvým ovocem. Těsto můžete nastavit celou řadou jiných surovin, a vytvořit tak zdravé lívance vhodné pro doplnění energie, nebo je zkrátka jenom udělat bez cukru a oleje.

Recepty na lívance

Recept na kynuté lívance jako od babičky

Asi nejrozšířenější jsou kynuté lívance, které jsou nejčastěji připravovány s tvarohem, marmeládou, šlehačkou a různým ovocem. Ale výborné jsou také s máslem a skořicovým cukrem, nebo s ušlehanou sladkou bílkovou pěnou ochucenou ovocem. Lívance se dají připravit i ve slané podobě jako příloha k různým zeleninovým a masovým pokrmům, můžete je doplnit slaninou a podávat jako přílohu k zeleninovým salátům, nebo je sníst se sýrem a špenátem.

Recept na kynuté lívance od babičky

Recept na lívance ukázal i Pohlreich

Zdeněk Pohlreich přišel se zajímavým receptem na zdravější verzi lívanců, které připravuje na grilu. Jsou nadýchané, nevšední, a plné zdravého ovoce a smetany. Nemusíte se bát těsta protékajícího skrze rošt, lívance se v tomto případě připravují na másle v grilovací pánvi. Díky dřevěnému uhlí získají jemnou kouřovou příchuť a nezvyklou vůni, ale pokud po ruce gril, můžete k přípravě využít sporák s klasickou pánví nebo lívanečníkem, případně je strčit na plech do trouby.

Recept na lívance podle Pohlreicha

Recepty na zdravé lívance bez cukru a oleje

Mezi zdravými recepty na lívance vévodí lívance banánové, které se hodí pro každou redukční dietu i sportovní jídelníček. Podle chuti je můžete doplnit proteinovým práškem nebo chia semínky, nebo dát přednost mnohem zajímavější a nutričně hodnotnější verzi s kefírem. Ten má pozitivní vliv na trávení, a do vašeho jídelníčku přinese i tolik potřebné bílkoviny v jejich přirozené podobě. Pokud je budete smažit na kvalitní teflonové pánvi, jde to i bez tuku. Místo cukru lze použít již zmiňovaný banán nebo rozmixované datle, a pro vyšší obsah vlákniny je doplnit dopředu namočenými ovesnými vločkami a již zmiňovanými chia semínky.

Pokračujte ve čtení článku na další stránce

1
2
Tisk
PR články

Obroučky nejsou jediné, co u brýlí vybrat, důležité jsou také…

Každý chce mít krásné brýle, které podtrhnou jeho osobnost a dají světu něco vědět o jejich majiteli. Výběrem obrouček,…
Nezařazené

Šílenství začíná! Češi začínají vykupovat potraviny ve velkém. O jaké…

Koronavirus je celosvětové téma a v České republice tomu není jinak. Oběti ve světě stále přibývají a virse už dostal…
Nezařazené

KORONAVIRUS: obávané téma Čechů, oběti ve světě přibývají. Mají se…

Obávaný Koronavirus je nejen ve světě, ale i v České republice opravdu aktuálním tématem. Vir, který se přenáší z…
Nezařazené

Vymyslela jak to udělat, aby byla její matka s rakovinou…

Rakovina není nic, po čem bychom toužili. Obrátí život vzhůru nohama a nic už není stejné jako dřív. Život se…
Nezařazené

Máte po holení tyto pupínky? Tohle je důvod jejich vzniku…

Holení částí těla je každodenní součást mnoha lidí. Když se řekne holení, většina z vás si jistě představí muže, kteří si…
Nezařazené

Kamera zaznamenala to, co můj táta dělal se čtyřletým dítětem,…

Žijeme v moderní době, ve které si nemůžeme být nikdy jistí, zda nás někdo sleduje pomocí skryté kamery. Používání skryté kamery…