5 receptů na domácí, zahraniční a zdravé lívance | ProSvět.cz
Menu

5 receptů na domácí, zahraniční a zdravé lívance

Recepty na lívance

Lívance patří k tradičním (nejenom) českým moučníkům, které můžete podávat i jako hlavní jídlo. Velmi oblíbené jsou u dětí, ale na své si přijdou i dospělí. Kromě tradičních kynutých lívanců se skořicovým cukrem nebo marmeládou jsou oblíbené také jako zákusek se šlehačkou a čerstvým ovocem. Těsto můžete nastavit celou řadou jiných surovin, a vytvořit tak zdravé lívance vhodné pro doplnění energie, nebo je zkrátka jenom udělat bez cukru a oleje.

Recepty na lívance

Recept na kynuté lívance jako od babičky

Asi nejrozšířenější jsou kynuté lívance, které jsou nejčastěji připravovány s tvarohem, marmeládou, šlehačkou a různým ovocem. Ale výborné jsou také s máslem a skořicovým cukrem, nebo s ušlehanou sladkou bílkovou pěnou ochucenou ovocem. Lívance se dají připravit i ve slané podobě jako příloha k různým zeleninovým a masovým pokrmům, můžete je doplnit slaninou a podávat jako přílohu k zeleninovým salátům, nebo je sníst se sýrem a špenátem.

Recept na kynuté lívance od babičky

Recept na lívance ukázal i Pohlreich

Zdeněk Pohlreich přišel se zajímavým receptem na zdravější verzi lívanců, které připravuje na grilu. Jsou nadýchané, nevšední, a plné zdravého ovoce a smetany. Nemusíte se bát těsta protékajícího skrze rošt, lívance se v tomto případě připravují na másle v grilovací pánvi. Díky dřevěnému uhlí získají jemnou kouřovou příchuť a nezvyklou vůni, ale pokud po ruce gril, můžete k přípravě využít sporák s klasickou pánví nebo lívanečníkem, případně je strčit na plech do trouby.

Recept na lívance podle Pohlreicha

Recepty na zdravé lívance bez cukru a oleje

Mezi zdravými recepty na lívance vévodí lívance banánové, které se hodí pro každou redukční dietu i sportovní jídelníček. Podle chuti je můžete doplnit proteinovým práškem nebo chia semínky, nebo dát přednost mnohem zajímavější a nutričně hodnotnější verzi s kefírem. Ten má pozitivní vliv na trávení, a do vašeho jídelníčku přinese i tolik potřebné bílkoviny v jejich přirozené podobě. Pokud je budete smažit na kvalitní teflonové pánvi, jde to i bez tuku. Místo cukru lze použít již zmiňovaný banán nebo rozmixované datle, a pro vyšší obsah vlákniny je doplnit dopředu namočenými ovesnými vločkami a již zmiňovanými chia semínky.

Recept na zdravé lívance

Když nemáte vejce, nedávejte ho tam; lívance bez vajec

Ať už jste vegani nebo ne, můžete si připravit lívance bez vajec. Ta obecně plní funkci „lepidla“, aby těsto drželo lépe pohromadě. V případě, že ho vynecháte, počítejte s řidším těstem (můžete ho sice zahustit moukou, ale nesmíte příliš). Lívance bez vajec mohou být kynuté i nekynuté, na výsledné chuti se absence vejce nějak výrazně neprojeví. Doplnit je můžete skořicovým cukrem, marmeládou, nebo je přelít javorovým sirupem a doplnit kousky ořechů.

Recept na lívance bez vajec

Recept na zdravé lívance s jablky

Chcete si lívance trochu vylepšit, nebo je udělat zdravější? Nastavte těsto strouhanými jablky, čímž snížíte kalorickou hodnotu jídla, a dodáte tělu vitamíny a vlákninu. Pokud navíc část mouky nahradíte pomletými ovesnými vločkami, budou lívance sytější a ještě zdravější. Připravené těsto lze před pečením ochutit skořicí, ořechy a osladit. Výsledné jablečné placky můžete použít i jako svačinu na cesty, stačí je slepit marmeládou nebo nutellou. Oslazené banánem a doplněné chia semínky (případně proteinem) jsou dobré i samotné jako svačina při delších túrách nebo jako rychlé doplnění energie po sportu.

Recept na lívance s jablky

Receptů na lívance existuje mnoho, dá se říci, že každá hospodyňka mívala svůj oblíbený, a mnohé se udržely jako rodinné tradice až do dnešních dnů. Původ lívanců sahá do 17. století, a vychází z francouzských pocukrovaných „placek“ zalitých koňakem. Smažený moučník z litého těsta byl natolik oblíbený, že se v 19. století dostal do Rakouska a Německa, kde ho znají jako Liwantzen, nebo častěji jako Böhmische Liwantzen; pod tímto názvem ho najdete na německy psaném jídelním lístku dodnes. Lívance se postupně dostaly do Anglie a do U.S.A., kde patří k tradičním snídaňovým jídlům.

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Tyhle mini rolky si zamilujete nejenom vy, ale zamiluje si…

Čeká vás návštěva a vy ji chcete něčím pohostit? Jestliže ano a zároveň nevíte, čím by to mělo být, máme…
RECEPTY

Máte chuť na maso, ale máte dost klasických plátků, nebo…

Když máte chuť na maso, je několik možností, co si připravit. Když ale nechcete opakovat stále ty stejné recepty na…
RECEPTY

Běžné kuřecí řízky jistě znáte. Máte už jich dost a…

Zažíváme to téměř všichni. Když přijdeme odpoledne či navečer domů, jsme po celém dni v práci většinou tak unavení, že…
RECEPTY

U přípravy běžného pečiva potřebujete kromě jiného také mléko a…

Každému se občas stane, že potřebuje narychlo vytvořit nějakou pochoutku pro návštěvu, která se nahlásila na poslední chvíli – nebo…
RECEPTY

Nebojte se vyzkoušet nový recept na nakládaná rajčata. Chcete si…

Nakládaná rajčata patří mezi pochoutky, na které si člověk velice rychle zvykne a pak by je nejraději používal do všeho.…
RECEPTY

Najdete je na zahrádce, stejně jako je můžete koupit ve…

Začátek letních prázdnin se blíží s ním i sezóna nových brambor, které pocházejí od nás, z České republiky a mají podle mnohých…