6 receptů na tradiční, babiččinu i rychlou vánočku

Vánočka - recepty

Vyzkoušejte recepty na vánočky, které vás nejčastěji zajímají. Kromě tradiční vánočky z kynutého těsta pro vás máme i úplně jednoduché recepty, podle nichž upečete vánočku za 30 minut s minimem práce a využitých ingrediencí. Vánočka považována za královnu svátečního stolu má mnoho podob, a i když je spjatá s Vánoci, můžete si ji udělat prakticky kdykoliv na několik způsobů.

Reklama

Vánočka - recepty

Recept na tradiční vánočku jako od babičky

Nejlepší vánočka je ta od babičky, nebo ne? Do základního kynutého těsta s domácím kváskem přidáte koření pro zjemnění chuti, nasekané mandle a rozinky (pokud je nemáte rádi, vynechte je). Jedinečný chuťový ocásek vzikne příměsí nastrouhané citrónové kůry. Během následného hodinového pečení při 180 °C je potřeba dohlédnout, aby nebyla kůrka vánočky příliš tmavá, a tím pádem také hořká – nejlépe ji po půl hodině zakryjte alobalem, čímž spálení předejdete.

Babiččina vánočka - recept

Jednoduchá hrníčková vánočka

Chcete narychlo upéct vánočku, ale nemáte čas na odměřování surovin? Ingredience odměřené v hrnku stačí sesypat dohromady a míchat, dokud nevznikne těsto. To po vykynutí rozdělíte na čtyři menší části, z nichž postupně vytvoříte válečky, a posléze je propletete. V troubě předehřáté na 180 °C pak pečete po dobu necelé hodiny dozlatova.

Hrníčková vánočka - recept

Recept na vánočku bez droždí

Chcete-li vánočku připravit co nejrychleji, využijte nekynutého těsta. Recept na vánočku bez droždí oproti ostatním počítá s přidáním měkkého tvarohu a prášku do pečiva (ten nahrazuje droždí). S připraveným těstem je možné začít ihned pracovat, přičemž je zbylý postup stejný jako v ostatních receptech. Tvarohovou vánočku bez droždí pečte při 180 °C přibližně padesát minut, a poté ji stačí posypat moučkovým cukrem; výsledek je téměř stejný jako u kynutého těsta.

Reklama

Vánočka bez droždí - recept

Nic se nevyrovná babiččině vánočce

I recepty našich babiček se mohou lišit, protože se v tomto seznamu babiččina vánočka objevuje už podruhé. V tomto případě místo domácího kvásku použijete droždí, za pomoci kterého připravíte v kombinaci s ostatními surovinami kynuté těsto, a necháte ho dvacet minut odležet. Po upletení pečete vánočku prvních pět minut při teplotě 190 °C, a následně teplotu snížíte na 150 °C a necháte vánočku během 45 minut dopéct.

Vánočka od babičky - recept

Jednoduchá vánočka ušetří práci i čas

Recept na jednoduchou a nadýchanou vánočku spočívá v kombinaci polohrubé a hladké mouky pro přípravu vánočkového těsta. Místo kvasnic použijte droždí, tím ušetříte mnoho času. Po vykynutí upleťte vánočku, a následně ji vložte do předem rozehřáté trouby na 200 °C. Po sedmi minutách teplotu snižte na 150 °C a pokračujte v pečení dalších 45 minut.

Jednoduchá vánočka - recept

Levná a extrémně rychlá vánočka

Chcete si pochutnat na skvělé vánočce, ale nemáte doma nezbytné ingredience, nebo ji zkrátka chcete připravit co možná nejlevněji? Vynechte rozinky, mandle a další tradiční přísady, za potřebné koření považujte pouze sůl a badyán. Po spletení potřete vánočku vejcem s vanilkovým cukrem a pečte při teplotě 190 °C přibližně třicet minut.

Levná vánočka - recept

Reklama