Vyzkoušejte recepty na vánočky, které vás nejčastěji zajímají. Kromě tradiční vánočky z kynutého těsta pro vás máme i úplně jednoduché recepty, podle nichž upečete vánočku za 30 minut s minimem práce a využitých ingrediencí. Vánočka považována za královnu svátečního stolu má mnoho podob, a i když je spjatá s Vánoci, můžete si ji udělat prakticky kdykoliv na několik způsobů.
Recept na tradiční vánočku jako od babičky
Nejlepší vánočka je ta od babičky, nebo ne? Do základního kynutého těsta s domácím kváskem přidáte koření pro zjemnění chuti, nasekané mandle a rozinky (pokud je nemáte rádi, vynechte je). Jedinečný chuťový ocásek vzikne příměsí nastrouhané citrónové kůry. Během následného hodinového pečení při 180 °C je potřeba dohlédnout, aby nebyla kůrka vánočky příliš tmavá, a tím pádem také hořká – nejlépe ji po půl hodině zakryjte alobalem, čímž spálení předejdete.
Čtěte také: Nedávná studie ukazuje, že pivo je zdraví prospěšné! Dokáže účinně bojovat až proti 10 druhům nemocí!
Jednoduchá hrníčková vánočka
Chcete narychlo upéct vánočku, ale nemáte čas na odměřování surovin? Ingredience odměřené v hrnku stačí sesypat dohromady a míchat, dokud nevznikne těsto. To po vykynutí rozdělíte na čtyři menší části, z nichž postupně vytvoříte válečky, a posléze je propletete. V troubě předehřáté na 180 °C pak pečete po dobu necelé hodiny dozlatova.
Recept na vánočku bez droždí
Chcete-li vánočku připravit co nejrychleji, využijte nekynutého těsta. Recept na vánočku bez droždí oproti ostatním počítá s přidáním měkkého tvarohu a prášku do pečiva (ten nahrazuje droždí). S připraveným těstem je možné začít ihned pracovat, přičemž je zbylý postup stejný jako v ostatních receptech. Tvarohovou vánočku bez droždí pečte při 180 °C přibližně padesát minut, a poté ji stačí posypat moučkovým cukrem; výsledek je téměř stejný jako u kynutého těsta.
Nic se nevyrovná babiččině vánočce
I recepty našich babiček se mohou lišit, protože se v tomto seznamu babiččina vánočka objevuje už podruhé. V tomto případě místo domácího kvásku použijete droždí, za pomoci kterého připravíte v kombinaci s ostatními surovinami kynuté těsto, a necháte ho dvacet minut odležet. Po upletení pečete vánočku prvních pět minut při teplotě 190 °C, a následně teplotu snížíte na 150 °C a necháte vánočku během 45 minut dopéct.
Jednoduchá vánočka ušetří práci i čas
Recept na jednoduchou a nadýchanou vánočku spočívá v kombinaci polohrubé a hladké mouky pro přípravu vánočkového těsta. Místo kvasnic použijte droždí, tím ušetříte mnoho času. Po vykynutí upleťte vánočku, a následně ji vložte do předem rozehřáté trouby na 200 °C. Po sedmi minutách teplotu snižte na 150 °C a pokračujte v pečení dalších 45 minut.
Levná a extrémně rychlá vánočka
Chcete si pochutnat na skvělé vánočce, ale nemáte doma nezbytné ingredience, nebo ji zkrátka chcete připravit co možná nejlevněji? Vynechte rozinky, mandle a další tradiční přísady, za potřebné koření považujte pouze sůl a badyán. Po spletení potřete vánočku vejcem s vanilkovým cukrem a pečte při teplotě 190 °C přibližně třicet minut.