Řízky jezte vždy čerstvé. Proč už potom nejsou dobré?

Řízky (kuřecí i vepřové) patří mezi nejoblíbenější pokrmy v Čechách. Nezáleží na tom, jestli si na nich chcete pochutnat v restauraci nebo doma. Každý Čech si na nich alespoň jednou za čas pochutná. Bohužel jejich ohřívání je mnohem náročnější, než si myslíte. Většina z nás to nedělá správně. Úplně zbytečně se tak připravujete o vynikající kus masa. Poradíme vám, jak na to.

Jak správně ohřívat řízky?

Největší chybou je ohřívání zcela studených řízků. Vytáhněte je z lednice alespoň hodinu před konzumací a nechte je ohřát na pokojovou teplotu. Zajistíte díky tomu, že se maso i strouhanka dobře prohřejí a nemusíte je ani ohřívat tak dlouhou dobu. Jestli budete ohřívat více kousků masa najednou, musíte je dobře rozložit. Nesmí se totiž překrývat.

Orientovat byste se měli také podle velikosti řízků. Menší kousky samozřejmě potřebují mnohem kratší dobu ohřívání. A všichni víme, že dlouhé ohřívání jim nikdy nesvědčí. Ideální způsob, jak ohřát domácí řízky, je na pánvi. Osmažte je z každé strany asi 3 minuty a budete je mít nejen teplé, ale také krásně měkké. To se vám u jiného způsobu nepodaří.

Čtěte také: Kateřina Brožová má starosti o svou dceru. Co o ni prozradila?

Nejlepší typy kuchyňských pomocníků pro ohřívání řízků

shutterstock.com

Pánev je asi nejlepším způsobem, jaký můžete zvolit. Jestli nechcete špinit pánev, můžete využít troubu. Nastavte ji na horkovzdušný program s teplotou na 160 stupňů a nechte tam maso asi 5 minut na plechu s mřížkou nebo 5 minut z každé strany na plechu s pečicím papírem. Uvidíte, že řízky budou vynikající, když je ohřejete v klasické troubě.

shutterstock.com

Naopak nejhorším způsobem (a nejčastěji používaným) je mikrovlnná trouba. Všichni víme, že pro řízky není úplně ideální. Buď je maso studené, nebo se začne škvařit a ztvrdne. Jestli nemáte jinou možnost, položte pod řízek papírovou utěrku nebo ubrousek. Vložte maso do mikrovlny na 30 vteřin a pravidelně ho otáčejte. Pamatujte ale, že to není ideální metoda pro kuřecí maso.