Řízky většina lidí připravuje z jednoho kusu masa. To ale není jediná možnost, jakou máte. Mnoho kuchařů volí také řízky z mletého masa, protože jsou jemnější a šťavnatější. Hlavně v případě vepřového masa se vám to vyplatí, protože budou neuvěřitelně vláčné a jemné. Navíc je to velmi jednoduché, celkem levné a můžete tímto způsobem zpracovat mleté maso.
Co budete potřebovat?
Řízky z mletého masa jsou velmi oblíbené v zahraničí, ale často se připravují také u nás. A vyrobit si je můžete snadno i ve své kuchyni. Stačí, když smícháte pár ingrediencí a rozhodnete se, na jakou přílohu máte zrovna chuť. Potom musíte jen strávit ve své kuchyni trochu času a vychutnat si vynikající oběd nebo večeři. Na tento recept potřebujete:
- vepřové maso – 1 kg,
- suchý chléb – 200 gramů,
- mléko – 200 ml,
- cibule – 1 ks,
- česnek – 1 stroužek,
- sůl – 1 lžička,
- mletý černý pepř – 1/3 lžičky.
Pracovní postup
Vepřové maso nakrájejte na menší kousky. Nastavte na mlýnku na maso hrubé mletí (pokud je to možné) a maso umelte. Cibuli nakrájejte nahrubo a suchý chléb namočte do mléka v čisté nádobě. Cibuli a česnek nakonec namelte v mlýnku na maso. Z chleba vymačkejte mléko a také ho umelte v mlýnku na maso. Všechny ingredience smíchejte dohromady ve velké míse. Přidejte sůl a pepř. Míchejte, dokud se všechno nespojí dohromady a nezískáte homogenní hmotu.
Postupně berte kusy mletého masa a vytvarujte z nich řízky. Do hlubší pánve nalijte rostlinný olej a osmažte na něm připravené kusy masa. Jakmile budou okraje bílé, řízky obraťte a opečte z druhé strany. Potom je vložte do pekáče, položte na každý řízek kousek másla a zakryjte pekáč alobalem. Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte po dobu 20 minut. Řízky můžete podávat s bramborovou kaší, bramborami, nakládanými houbami, nakrájenou zeleninou nebo jinou přílohou.
Zdroj: souspark.ru