Nekvašený chléb je velmi užitečná záležitost a to zejména proto, že postrádá mnoho nevýhod, jako například dlouhé kynutí. Mnoho žen v domácnosti již dlouho hledalo ideální recept právě na tento produkt. I proto jsme pro vás připravili recept na přípravu chlebu, do kterého nejdou kvasnice a tudíž je hotový mnohem rychleji. Na chuti mu však nic nechybí. Právě naopak.
Budete potřebovat:
- 800 gramů žitné nebo špaldové mouky (ideálně v poměru 1: 1)
- 1/2 litru okyseleného mléka
- 1 čajová lžička soli
- 1 lžička jedlé sody
- Koření na ozvláštnění chuti:
- 1 lžíce koriandru
- 1 lžíce kardamomu (nemusí být)
- špetka badyánu případně anýzu, zda kmínu
- 1 lžička skořice
- 3-5 lžic cukru (nemusí být)
postup:
Všechny ingredience si postupně přidejte do velké misky a dobře promíchejte. Mělo by vám vzniknout hutnější, ale pevné těsto, které se bude trochu lepit. Vyformujte podobný tvar jako má chlebíček.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]
Plech nebo zapékací mísu si dobře potřete olejem nebo sádlem a dovnitř vložte těsto.
Plech vložte do předehřáté trouby na 200 stupňů Celsia a chlebíček pečte přibližně 45 minut, přičemž ho občas potřete vodou. Chlebíček můžete posypat i lněnými, dýňovými, či slunečnicovými semínky. Fantazii se meze nekladou.
Suchá směs na chlebíček vám v lednici vydrží déle než 7 dní a chlebíček si tedy můžete připravit téměř kdykoliv, stačí jen přidat acidofilní mléko. Pokud chcete, klidně použijte i velký bílý jogurt. Dobrou chuť.