Nekvašený chléb je velmi užitečná záležitost a to zejména proto, že postrádá mnoho nevýhod, jako například dlouhé kynutí. Mnoho žen v domácnosti již dlouho hledalo ideální recept právě na tento produkt. I proto jsme pro vás připravili recept na přípravu chlebu, do kterého nejdou kvasnice a tudíž je hotový mnohem rychleji. Na chuti mu však nic nechybí. Právě naopak.
Budete potřebovat:
- 800 gramů žitné nebo špaldové mouky (ideálně v poměru 1: 1)
- 1/2 litru okyseleného mléka
- 1 čajová lžička soli
- 1 lžička jedlé sody
- Koření na ozvláštnění chuti:
- 1 lžíce koriandru
- 1 lžíce kardamomu (nemusí být)
- špetka badyánu případně anýzu, zda kmínu
- 1 lžička skořice
- 3-5 lžic cukru (nemusí být)
postup:
Všechny ingredience si postupně přidejte do velké misky a dobře promíchejte. Mělo by vám vzniknout hutnější, ale pevné těsto, které se bude trochu lepit. Vyformujte podobný tvar jako má chlebíček.
Plech nebo zapékací mísu si dobře potřete olejem nebo sádlem a dovnitř vložte těsto.
Plech vložte do předehřáté trouby na 200 stupňů Celsia a chlebíček pečte přibližně 45 minut, přičemž ho občas potřete vodou. Chlebíček můžete posypat i lněnými, dýňovými, či slunečnicovými semínky. Fantazii se meze nekladou.
Suchá směs na chlebíček vám v lednici vydrží déle než 7 dní a chlebíček si tedy můžete připravit téměř kdykoliv, stačí jen přidat acidofilní mléko. Pokud chcete, klidně použijte i velký bílý jogurt. Dobrou chuť.