Rychlý chléb bez kynutí: křupavý, vláčný, voňavý a navíc i velmi chutný

Nekvašený chléb je velmi užitečná záležitost a to zejména proto, že postrádá mnoho nevýhod, jako například dlouhé kynutí. Mnoho žen v domácnosti již dlouho hledalo ideální recept právě na tento produkt. I proto jsme pro vás připravili recept na přípravu chlebu, do kterého nejdou kvasnice a tudíž je hotový mnohem rychleji. Na chuti mu však nic nechybí. Právě naopak.

chliebbezkvasenia1

Budete potřebovat:

Čtěte také: Pokud dokážete projít tímto testem za 10 vteřin, máte jedinečný zrak!

  • 800 gramů žitné nebo špaldové mouky (ideálně v poměru 1: 1)
  • 1/2 litru okyseleného mléka
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • Koření na ozvláštnění chuti:
  • 1 lžíce koriandru
  • 1 lžíce kardamomu (nemusí být)
  • špetka badyánu případně anýzu, zda kmínu
  • 1 lžička skořice
  • 3-5 lžic cukru (nemusí být)

postup:

Všechny ingredience si postupně přidejte do velké misky a dobře promíchejte. Mělo by vám vzniknout hutnější, ale pevné těsto, které se bude trochu lepit. Vyformujte podobný tvar jako má chlebíček.

chliebbezkvasenia4 [hana-code-insert name=’Dole‘ /]
Plech nebo zapékací mísu si dobře potřete olejem nebo sádlem a dovnitř vložte těsto.

Plech vložte do předehřáté trouby na 200 stupňů Celsia a chlebíček pečte přibližně 45 minut, přičemž ho občas potřete vodou. Chlebíček můžete posypat i lněnými, dýňovými, či slunečnicovými semínky. Fantazii se meze nekladou.

chliebbezkvasenia2

Suchá směs na chlebíček vám v lednici vydrží déle než 7 dní a chlebíček si tedy můžete připravit téměř kdykoliv, stačí jen přidat acidofilní mléko. Pokud chcete, klidně použijte i velký bílý jogurt. Dobrou chuť.