Salát z červené řepy na mrazivé zimní dny

Reklama

Zdravé saláty ze sklenice si můžete velmi jednoduše připravit na konci léta nebo na podzim a pochutnat si na nich uprostřed zimy. Všichni víme, že v zimě je zelenina velmi drahá, a proto efektivně ušetříte peníze, užijete si jedinečnou chuť a doplníte si vitamíny v době, kdy to nejvíce potřebujete. Proto vám dnes přinášíme recept na salát z červené řepy, který vás potěší při každém soustu.

Co budete potřebovat?

Množství ingrediencí si můžete pochopitelně přizpůsobit podle toho, kolik ingrediencí máte po ruce. Jestli máte k dispozici domácí zeleninu, rozhodně ji využijte. Jen se ujistěte, že do salátu používáte čerstvé kousky. Nezapomeňte si zeleninu zvážit až po očištění a sterilizovat si sklenice. Na výrobu potřebujete:

  • červená řepa – 1 1/2 kg,
  • mrkev – 500 gramů,
  • cibule – 500 gramů,
  • paprika – 300 gramů,
  • česnek – 5-6 stroužků,
  • olej – 150 gramů,
  • rajský protlak – 5-6 lžic,
  • ocet – 80 ml,
  • cukr – 4-5 lžic,
  • sůl – 1-2 lžíce.
Shutterstock

Pracovní postup

Nejvíce času vám zabere jednoznačně příprava zeleniny. Červenou řepu a mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli a papriku nakrájejte najemno a česnek nasekejte na menší kousky. Jakmile bude zelenina připravená, nalijte do pánve olej a nechte ho zahřát. Poté do pánve vložte cibuli a opékejte ji na mírném ohni po dobu 3-4 minuty. Přidejte mrkev a restujte ji v pánvi (společně s cibulí) po dobu 2-3 minuty. Poté přidejte také papriku a smažte zeleninu další 2-3 minuty.

Shutterstock
Reklama

Až bude zelenina orestovaná, přidejte rajský protlak, promíchejte a chvíli duste. Restovanou zeleninu přesuňte do velkého hrnce, přidejte červenou řepu, cukr, sůl, ocet a vše důkladně promíchejte. Zakryjte poklicí a vařte na mírném ohni po dobu 35-40 minut. Asi 5 minut před koncem přidejte do směsi česnek. Nezapomeňte si předem sterilizovat sklenice i víčka. Stále horký salát přesuňte do sterilizovaných sklenic a pevně uzavřete víčkem. Otočte sklenice dnem vzhůru, zakryjte dekou a nechte takto vychladnout a pokojovou teplotu. Skladujte na chladném a tmavém místě. Dobrou chuť!

Zdroj: plyashka.com

Reklama