Kromě Vánoc se nezadržitelně blíží i Silvestr a Nový rok, které si již tradičně neumíme představit bez chutného salátu. Pokud rádi experimentujete v kuchyni a nebojíte se zkoušet nové věci, pak si určitě oblíbíte naše 4 recepty na neobvyklé saláty, které určitě zachutnají celé vaší rodině. Vyhovíte nejen oku, ale i jazyku.
Vánoční stromek z řepy
Budeme potřebovat:
- 6 ks malé řepy
- 150g měkkého sýra
- 1 avokádo
- 1 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce citronové kůry
- 1 lžíce citronové šťávy
- česnek
- sůl, pepř, bylinky (dle chuti)
- špejle
postup:
Řepu si uvaříme ve slupce, po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na kolečka s tloušťkou 1cm, které opepříme a osolíme. Dále si připravíme dva druhy náplně.
V misce smícháme sýr s citrónovou kůrou, rozmačkaným česnekem a kořením. V druhé misce si smícháme oloupané avokádo, do kterého přidáme zakysanou smetanu, pepř a důkladně rozmačkáme vidličkou. Na plátky řepy natíráme náplň (buď pouze jednu nebo obě) a vrstvíme, snažíme se tím vytvořit stromeček. Aby nám plátky lépe držely, pomozte si zapíchnuté špejlí.
Rýžový salát s játry
Budeme potřebovat:
- 6 PL uvařené rýže
- 500g hovězích jater (lze nahradit kuřecími nebo telecí)
- 4 uvařená vejce
- 200g tvrdého sýra
- 1 plechovka konzervované kukuřice
- mouka na obalování
- rostlinný olej na smažení
- 180-200g majonézy
postup:
Játra, kterou jsme si před tím namočili do mléka, nařežeme na kousky s tloušťkou 1cm a obalíme v mouce. Na pánvi si rozehřejeme olej a pečínky smažíme asi 1,5 minuty z každé strany. Pečeně z oleje přemístíme na ubrousek, abychom odstranili přebytečnou mastnotu.
Jaterní kousky budeme řezat na co nejmenší, ideálně je ji nastrouhat na struhadle. Z kukuřice slijeme nálev, vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Do větší nádoby začínáme vrstvit: játra, rýže, kukuřice, sýr, bělmo, žloutek. Zopakujeme a na závěr přidáme majonézu. Salát na dvě až tři hodiny umístíme do chladničky, před podáváním promícháme.
Teplý salát s kuřecím masem
Budeme potřebovat:
- 400g kuřecích prsou
- 1 cibule
- 4 brambory vařené ve slupce
- 2 zelená jablka
- 2-3 stroužky česneku
- směs salátů
- rostlinný olej
- sůl podle chuti
Na dresink:
- 300g hustého jogurtu bez přísad
- 1 svazek koriandru
- 1 svazek kopru
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř podle chuti
postup:
Kuřecí prsa nakrájíme na tenké proužky a osmahneme je na oleji do zlatova. Po upražení je vyjmeme z pánve na ubrousek, aby absorbovala přebytečnou mastnotu. Lehce osolíme. Osmahneme také cibuli, kterou nakrájíme na menší kousky. Jablka očištěné od jádřince nakrájíme na kostičky a pokapeme je citronovou šťávou, aby nám nesčerneli. Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na kostičky.
Protože je to teplý salát, všechny ingredience postupu opět přidáme na pánev, neboli maso, cibuli, jablka, brambory a přidáme i nasekaný česnek a krátce zahřejeme. Připravíme si dresink, a to tak, že smícháme jogurt, citrónovou šťávu, nasekané čerstvé bylinky, koření a med. Podáváme v hlubším talíři, kde nejprve umístíme zelený salát a na něj přidáme naši směs z pánve. Na závěr polijeme dresinkem.
Salát Nový rok s ořechy
Budeme potřebovat:
- špenát nebo mix salátů
- 150g nivy
- 2 hrušky
- 1 PL vlašských ořechů
- 1 PL cukr
- 1 lžíce oleje
- Na zálivku:
- 200g hustého jogurtu bez přísad
- 2 lžičky hořčice
- 1 PL balzamika
postup:
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]
Na suché pánvi osmahneme vlašské ořechy, až dokud neucítíte jejich vůni. Přidejte cukr a míchejte 1-2 minuty, až dokud směs nedostane karamelovou barvu a lesk. Snažte se vyhnout tomu, aby se ořechy navzájem dotýkaly.
Hrušky si nakrájíme na tenké plátky, sýr na malé kousky. Připravíme si zálivku smícháním jogurtu, hořčice a balzamika. Na větší talíř poklademe listy salátu a poklademe zbylé ingredience. Zálivkou můžete pokapat celý salát nebo ji budete podávat samostatně.
Dobrou chuť.