Ve velké míře panuje názor, že ovoce a zeleninu je nejlepší jíst čerstvou. Tepelné zpracování jí ubírá z vitamínů a minerálů, a tak je jejich účinek na lidské tělo slabší. Pravda je taková, že ne všechno reaguje na tepelné zpracování stejně. Například takové okurky.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Klasické kyselé okurky, které jí většina populace zejména na podzim a v zimě k sezónním masovým výrobkům, jsou absolutní bombou dobrých vlastností. Je jedno, jaký máte recept. Výsledek je vždy stejný. Křupavé okurky potěší naše chuťové pohárky. O tom, jak se z nich těší naše tělo uvnitř, se ani nedá mluvit.
Užitečné nakládačky
Hodně vlákniny přispívá ke správnému trávení a k obnově trávicí soustavy. Jde o určitý detox pro náš žaludek, který má mimo jiné za následek i hubnutí a konec problémům s nepravidelnou stolicí.

Pokud máte problémy s cholesterolem, rovněž byste si měli dopřát denní dávku kyselých okurek. Jde o přirozené léčivo, které navíc podporuje rychlé trávení proteinů. Pokud Vám nevoní okurky, zkuste například čalamádu, případně nakládané zelí. Jeho účinky jsou velmi podobné.

Kyselé okurky nebo solanka. Nasycená zeleninová šťáva, ve které jsou uvolněny silice z bylinek nebo kopru a množství enzymů, fantasticky zvedne náladu, posílí zdraví a dokonce uleví i po pořádné opici. Jelikož šťáva z kompotovaných okurek je bohatá na draslík, který po pořádné párty ráno vždy chybí, měli byste si ho dopřát namísto šumivých nápojů. Podobně pomůže i těhotným ženám, nebo lidem trpícím chorobami ledvin.
