Sezona vrcholí a lidé chodí z lesa s plnými košíky. Také se vám zadařilo? Pozor na zamrazování hub. Pokud to uděláte špatně, může to ohrozit nejenom jejich chuť. Houba bude obsahovat mnoho jedů

Houbařská sezona je v plném proudu. Na sociálních sítích se lidé chlubí plnými košíky a kdo ještě na houbách nebyl, ten to plánuje. Jste na tom stejně? Pokud se vám podaří přinést z lesa plný koš hub, je dobré začít přemýšlet nad tím, jak je zpracujete. Část lze hned sníst, část je možné usušit a někteří se rozhodnou huby také zamrazit. Zde však pozor na správná postup. Když to uděláte špatně, budou vaše houby plné jedů.

Houby je třeba zpracovat ihned

V první řadě pamatujte na to, že pokud si domů přinesete pořádnou úrodu hub, je třeba je zpracovat pokud možno co nejrychleji. Není doporučeno je nechávat v pokojové teplotě několik hodin. Je to proto, že se v houbách začnou tvořit enzymy, které je začnou doslova rozkládat zevnitř. To se následně negativně podepíše na jejich kvalitě a tedy i na jejich chuti. Také nelze zapomenout na to, že vzniklé látky nejsou nijak dobré ani pro vaše tělo. Začnou se objevovat takzvané mytotoxiny, které dostáváte do těla a můžete si doslova odrovnat slinivku. Proto sbírejte jenom tolik, co zvládnete rychle zpracovat.

Mrazák tvorbě toxinů nezamezí

Pokud se rozhodnete k tomu, že houby vložíte do mrazáku, tvorbě toxinů se nevyhnete. Pamatujte na to, že jakmile houbu vložíte do košíku, začne v ní docházet k daným reakcím. A to třeba po několik hodin co chodíte po lese. Potom dojdete domů a houba čeká dalších pár hodin na zpracování. Pokud ji následně vložíte do mrazáku, pamatujte na to, že mytotoxiny a další látky jsou již přímo v ní. Mrazák má teplotu minus 10 – 25 stupňů Celsia což znamená, že ke zmrazení nedojde okamžitě. Další desítky minut dochází k tomu, že se toxiny stále tvoří.

Čtěte také: Křupavoučký česnekový chleba – rychlovka za pár minut, kterou musíte ochutnat!

Jak na správné zmrazení a eliminaci nebezpečných látek?

Postupujte podle našeho návodu, který houby všech toxinů bezpečně zbaví. Pokud nedokážete zaručit okamžité zpracování nebo takzvané šokové zmrazení, je třeba si pomoci jinak. Než se rozhodnete pro zmražení hub, je třeba je povařit. Plně postačí i 5 minut v hrnci s vařící vodou. Vysoké teploty dokážou všechny bakterie a toxiny i další látky spolehlivě zahubit. Následně je nechte při pokojové teplotě chladnout. Potom dejte do sáčků a již můžete vkládat do mrazáku.

Postup spojený s vařením před zmrazením má ještě jednu výhodu. Jak houby projdou varem, dojde také k tomu, že pustí přebytečnou vodu. To se pozitivně podepíše na tom, že se vám do mrazáku vejde mnohem více úrody, než když ji budete zamrazovat klasicky bez tepelné úpravy. Navíc pamatujte na to, že tepelná úprava se na chuti hub rozhodně nijak negativně nepodepíše. Tím si buďte jisti.