Skladujte česnek v mrazáku klidně po celou zimu

Česnek se dá skladovat různými způsoby. Jedním z těch nejjednodušších je zmrazení, jelikož, pokud je prováděno správně, ho nepřipraví o jeho léčivé a blahodárné účinky. Navíc máme potřebné množství ihned po ruce a nemusíme pro něj běhat do sklepa. Jak tedy česnek správně zamrazit, aby neztratil žádné vitamíny a další prospěšné látky? Stačí si dát pozor na několik věcí.

Reklama

Zkontrolujte stav česneku

Především se ujistěte, že žádný z česneků, které se chystáte zmrazit, není napadený nebo plesnivý. Takový česnek by totiž zkazil i ty ostatní. Zároveň je vhodné mrazit česnek co nejčerstvější, který má nejvíce vitamínů. Mrazit můžete jak celé paličky, tak jednotlivé oloupané stroužky nebo dokonce rozmačkanou česnekovou pastu.

Pokud mrazíte celé paličky, nijak je neloupejte ani neočišťujte. Ujistěte se jen o tom, že jsou zcela zdravé. Jednotlivé paličky obalte potravinářskou folií a vložte do mrazáku. Podle potřeby ho pak můžete vytahovat. Česnek vydrží takto uskladněný klidně celou zimu a neztratí při tom nic ze své vůně ani z prospěšných látek.

Dají se mrazit i stroužky a prolisovaný česnek

Pokud se rozhodnete skladovat v mrazáku jednotlivé stroužky, oloupejte je a očistěte. Vložte je do uzavíratelného sáčku na zip. Tento způsob vám ušetří práci při budoucím zpracování – pokud se chystáte přidat česnek do jídla, které bude procházet tepelnou úpravou, nemusíte ho totiž ani rozmrazovat. Také množství si budete lépe regulovat pomocí stroužků.

Reklama

Nakonec, pokud se rozhodnete zamrazit prolisovaný česnek, vložte ho opět do prolisovaného sáčku. Použít můžete i malá tvořítka na led, do kterých česnek napěchujete. Tento způsob skladování se hodí pro malé mrazáky, protože prolisovaný česnek nezabírá mnoho místa. Rozdrcený a rozmražený česnek je pak vhodný do pomazánek, polévek, salátů a dresinků. Ani jeden způsob zamrazení přitom neohrozí zdraví prospěšné látky v česneku obsažené.

Reklama