Školní kuchařka prozradila nejdokonalejší recept na koblihy: Těsto lehké jako pírko a bez mastnoty!

Potěšte sebe i své děti a udělejte jim domácí koblihy, které jsou výborné i druhý den. Garantujeme, že se po nich hned zapráší a chutnají přímo nebesky, takže se nemusíte bát a můžete je udělat rovnou z kila mouky. Těsto je křehké a nejsou vůbec mastné. Recept na tuto klasickou pochoutku poskytla profesionální kuchařka, která doopravdy ví, co dělá. Tak jdeme na to.

Reklama

Co potřebujete na přípravu

Jak už jsme zmínili, budete potřebovat 1 kg polohrubé mouky. Společně s ní si připravte také 1 kostku čerstvého droždí, 6 dl mléka, 1 kávovou lžičku soli, 2 kávové lžičky cukru, 250 ml smetany ke šlehání (33 %), 4 středně velké žloutky a 0,5 dl rumu. K tomu si při ruce nechte ještě pár věcí, které ke koblihám neodmyslitelně patří. Jde o:

  • povidla (nebo jinou náplň),
  • moučkový cukr,
  • sněhovou pěnu vyšlehanou ze zbylých bílků.

Dejte se do toho

Jako první si připravte kvásek z 200 ml mléka, půl lžičky cukru a kostky droždí. Přisypte trochu polohrubé mouky, promíchejte a nechte minimálně 10 minut kynout. Do zbývající mouky dejte cukr, sůl a kvásek. Poté postupně přidávejte žloutky, smetanu, zbylé mléko a rum. Vše řádně promíchejte. Těsto bude řídké, ale hnětením by mělo trochu zhoustnout.

Až budete mít zpracované těsto, už do něj v žádném případě nepřidávejte mléko. Bude sice tekutější, ale toho se nemusíte vůbec obávat. Vařečkou se uhněte a nakyne. Nyní ho jen lehce posypte moukou a přikryjte ho alespoň na hodinu až hodinu a půl. Během té doby hezky nakyne. Až to bude, vytáhněte z mísy asi polovinu. Tu rozválejte na pomoučený plech na tloušťku asi 0,5 cm. Zbytek těsta opět trochu posypte moukou a opět zakryjte.

Reklama

Téměř hotovo

Z připraveného, vyváleného těsta vykrajujte pomocí naolejované sklenice kolečka. To budou konečné koblížky. Do pánve dejte 4 až 5 koleček mrkve. Olej nesmí být nikdy úplně rozpálený a plamen nechte střední. Při smažení je ideální, když máte v první polovině pánev zakrytou pokličkou a druhou stranu již smažíte bez zakrytí. Až budou hotové, stačí je jen dodat náplň, pocukrovat a podávat.

Reklama