Školní kuchařka prozradila nejdokonalejší recept na koblihy: Těsto lehké jako pírko a bez mastnoty!

Potěšte sebe i své děti a udělejte jim domácí koblihy, které jsou výborné i druhý den. Garantujeme, že se po nich hned zapráší a chutnají přímo nebesky, takže se nemusíte bát a můžete je udělat rovnou z kila mouky. Těsto je křehké a nejsou vůbec mastné. Recept na tuto klasickou pochoutku poskytla profesionální kuchařka, která doopravdy ví, co dělá. Tak jdeme na to.

Co potřebujete na přípravu

Jak už jsme zmínili, budete potřebovat 1 kg polohrubé mouky. Společně s ní si připravte také 1 kostku čerstvého droždí, 6 dl mléka, 1 kávovou lžičku soli, 2 kávové lžičky cukru, 250 ml smetany ke šlehání (33 %), 4 středně velké žloutky a 0,5 dl rumu. K tomu si při ruce nechte ještě pár věcí, které ke koblihám neodmyslitelně patří. Jde o:

  • povidla (nebo jinou náplň),
  • moučkový cukr,
  • sněhovou pěnu vyšlehanou ze zbylých bílků.

Dejte se do toho

Jako první si připravte kvásek z 200 ml mléka, půl lžičky cukru a kostky droždí. Přisypte trochu polohrubé mouky, promíchejte a nechte minimálně 10 minut kynout. Do zbývající mouky dejte cukr, sůl a kvásek. Poté postupně přidávejte žloutky, smetanu, zbylé mléko a rum. Vše řádně promíchejte. Těsto bude řídké, ale hnětením by mělo trochu zhoustnout.

Čtěte také: Sendviče s mletým masem jsou zajímavou pochoutkou k večeři

Až budete mít zpracované těsto, už do něj v žádném případě nepřidávejte mléko. Bude sice tekutější, ale toho se nemusíte vůbec obávat. Vařečkou se uhněte a nakyne. Nyní ho jen lehce posypte moukou a přikryjte ho alespoň na hodinu až hodinu a půl. Během té doby hezky nakyne. Až to bude, vytáhněte z mísy asi polovinu. Tu rozválejte na pomoučený plech na tloušťku asi 0,5 cm. Zbytek těsta opět trochu posypte moukou a opět zakryjte.

Téměř hotovo

Z připraveného, vyváleného těsta vykrajujte pomocí naolejované sklenice kolečka. To budou konečné koblížky. Do pánve dejte 4 až 5 koleček mrkve. Olej nesmí být nikdy úplně rozpálený a plamen nechte střední. Při smažení je ideální, když máte v první polovině pánev zakrytou pokličkou a druhou stranu již smažíte bez zakrytí. Až budou hotové, stačí je jen dodat náplň, pocukrovat a podávat.