Skořicové šneky, nebo chcete-li skořicové vosí hnízda, to je to pravé ořechové na chladné podzimní večery. Skořice rozvoní váš domov a jemné teplé pečivo potěší každý mlsný jazýček. Určitě jste si podobné pečivo už někdy zakoupili v obchodě. Díky tomuto receptu si je můžete připravit i doma.
Když jsem tento recept zkoušela poprvé, byla jsem opravdu překvapená z té výrazné skořicové chuti a náš byt voněl po skořici ještě dva další dny. Tuto vůni miluji a považovala jsem to za extra výhodu ke skvělému receptu. Skořicové šneky vydrží v chladničce ještě dalších 5 dnů, takže pokud se nesní hned, můžete je mít celý týden na snídani. Stačí je na pár vteřin ohřát v mikrovlnné troubě.
Budete potřebovat:
na těsto
- 7 gramů sušeného droždí
- 1 hrnek vlažného mléka
- 1/2 hrnku cukru
- 1/3 hrnku změklého másla
- 1 lžičku soli
- 2 vajíčka
- 4 hrnky hladké mouky
- na náplň
- 1 hrnek třtinového cukru
- 3 lžíce mleté skořice
- 1/3 hrnku změklého másla
Na krém (nemusíte použít)
- 6 lžic másla
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1/4 hrnku krémového sýru / tvarohu
- půl lžičky vanilkové esence
- špetku soli
Postup:
Droždí rozmícháme v teplém mléce v nějaké menší misce. Ve větší misce si smícháme cukr, máslo, sůl, vajíčka a mouku. Vše dobře promícháme a do celé směsi přidáme droždí s mlékem. Nejlepší je použít kuchyňský robot, ale dobře vám postačí i ruce nebo vařečka na těsto. Vzniklé těsto necháme v misce a okraje můžeme trochu potřít olejem. Misku překryjeme potravinovou fólií nebo utěrkou a necháme ho odpočívat 30 až 45 minut, dokud těsto nebude alespoň dvakrát větší. Následně těsto na pomoučeném vále rozválíme na tenký obdélník o rozměrech přibližně 40 x 30 centimetrů a s tloušťkou kolem 5 milimetrů. Na těsto přidáme náplň, kterou jsme si připravili, dokud těsto odpočívalo.