Skrze velký český řetězec se dostalo na trh prolezlé maso z Ukrajiny! Okamžitě vyhodit, vůbec na něj ani nesahejte

Kvalita potravin prodávaných v České republice není vůbec valná, to je známá skutečnost. Přeci jen jsou však určité kategorie jakosti a především bezpečnosti.

Problémy s dovozem potravin z Ukrajiny

Že například v nějakém produktu není tolik masa, jak je deklarováno, je poněkud menším prohřeškem, než když se do prodeje dostane maso, jehož konzumace může pro danou domácnost skončit opravdu špatně. Bohužel, i takové případy nejsou v Česku vůbec výjimkou, a problém se dotýká také dovozu potravin z Ukrajiny.

Varování před kontaminovanými kuřaty

Zodpovědné úřady nám tvrdily, že nic nehrozí, že dovoz potravin z Ukrajiny je bezpečný, ale Agrární komora České republiky již dříve varovala předtím, aby se do Česka dovážely potraviny z Ukrajiny.

Čtěte také: Evropu čeká úplně jiná zima. Extrémní sněhové bouře bude i v České republice

Skutečně závažný problém nastal, když Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila, že do prodeje se dostala kontaminovaná kuřata obsahující salmonelu. Prodával je velkoobchodní řetězec JIP východočeská, přičemž problematické vzorky se našly hned ve dvou jeho prodejnách.

Tato kuřata se normálně prodávala, přičemž se pravděpodobně dostala do domácností a dost možná i do restaurací. V žádném případě se přitom nesmí konzumovat, hrozí totiž velké potíže. Neměli byste se jich dokonce ani dotýkat.

szpi.gov.cz

Jméno výrobku je „Qualiko kuře bez drobů ve stavu hluboké zamraženosti“. Třída jakosti A a datum minimální trvanlivosti je 18. listopadu 2023 a 3. února 2024. Výrobce je Perobniy Complex a zemí původu je Ukrajina.

Varování a reakce na situaci

Závažnost celé věci dokládá skutečnost, že SZPI urychleně vložila varování do společného evropského systému RASFF, kde se jednotlivé země varují před nevyhovujícími potravinami, které by mohly způsobit velké komplikace. Je důležité, aby byly spotřebitelské orgány a veřejnost všeobecně informovány o takovýchto bezpečnostních problémech, aby se minimalizovaly rizika pro zdraví a bezpečnost spotřebitelů.

Zdroj: szpi