David Hampl
12 června, 2019

Horké letní dny jsou zde, a to znamená i to, že je načase trochu odlehčit i své stravování. Do svého jídelníčku byste měli zařadit více zeleniny a odlehčená jídla, která vaše zažívání nezatíží a dovolí vám v pohodě fungovat i během vysokých teplot.

Navíc je výhodné využívat suroviny, které aktuálně mají sezónu a seženete je tedy levně a bez potíží. Navíc vždy budou chutnat skvěle, protože jsou čerstvé a pěstované hezky venku na sluníčku.

Co takhle připravit si nízkokalorické palačinky, které jsou ale chutné a jen se po nich zapráší? Přesně takové jsou tyto cuketové palačinky, které připravíte snadno a rychle a stanou se vaším oblíbených letním receptem. Tento recept má řadu skvělých výhod:

  • Je velmi lehký, budete potřebovat jen minimum ingrediencí a času.
  • Složení cukety je mimořádně zdravé a prospěšné.
  • Překvapíte každého hosta. Nikdo neuvěří, že se jedná o pokrm z cukety.
  • Tyto palačinky jsou stejně chutné jako každé jiné, ale neporovnatelně zdravější.

Snadno a rychle

Co budete na přípravu potřebovat? Je to velmi snadné.

  • 800 g cukety
  • 2 vejce
  • 1 lžíci mléka
  • 1 hrnek mouky
  • Petrželku, sůl, olej

Cuketu vybírejte tak, aby byla právě dozrálá. Ani ne příliš mladá, ani ne příliš stará. Měla by být šťavnatá a mít bohatou dužinu. Takový plod má v sobě nejvíce vitamínů i nejvíce chuti. Cuketu oloupejte a zbavte ji semínek. Poté ji nastrouhejte na struhadle. Raději volte jemnější nástavec, aby byly palačinky hladké a vláčné. Nasekejte si nadrobno petrželku. Pokud ji zrovna nemáte, můžete použít třeba pažitku nebo čerstvou bazalku.

V misce rozšlehejte vejce, přidejte mléko a postupně přidávejte mouku. Osolte a ochuťte dle vaší volby. Těsto nyní přidejte do misky s nastrouhanou cuketou a společně vymíchejte do hladkého těsta. Mělo by vzniknout těsto, které je tekutější a konzistencí velmi podobné klasickému palačinkovému těstu.

Rozehřejte si na pánvi trochu oleje a smažte tak, jak jste zvyklí. Pokud máte kvalitní teflonovou pánev, nemusíte olej vůbec používat, čímž budou palačinky ještě zdravější. Z obou stran palačinku osmažte a máte hotovo. Podávat můžete s čímkoliv dle vaší chuti. Může to být sýr, smetana, šunka nebo jakákoliv omáčka či dresink. Skvělou přílohou je také salát z čerstvé zeleniny.

Domácí dresink

Pokud chcete, můžete vyzkoušet i tento chutný domácí dresink s česnekem a koprem. Stačí v misce smíchat trochu zakysané smetany a přidat nadrobno nakrájený kopr. Nyní dochuťte solí a pepřem a přidejte česnek dle vaší chuti a síly česneku. Řádně promíchejte a nechte chvíli uležet, aby se chutě vzájemně propojily. Servírujte tak, že palačinku potřete dresinkem a obložíte šunkou či sýrem dle vaší chuti. Pro vegetariány postačí jen čerstvá zelenina nebo grilovaná zelenina.

Sdílejte článek