Slané palačinky, které jsou nejen vynikající, ale také zdravé. Tento recept si zamilujete. Jestliže už máte dost sladkých klasických variant, je tu nejvyšší čas ne změnu. Jaké ingredience budete potřebovat?

Horké letní dny jsou zde, a to znamená i to, že je načase trochu odlehčit i své stravování. Do svého jídelníčku byste měli zařadit více zeleniny a odlehčená jídla, která vaše zažívání nezatíží a dovolí vám v pohodě fungovat i během vysokých teplot.

Navíc je výhodné využívat suroviny, které aktuálně mají sezónu a seženete je tedy levně a bez potíží. Navíc vždy budou chutnat skvěle, protože jsou čerstvé a pěstované hezky venku na sluníčku.

Co takhle připravit si nízkokalorické palačinky, které jsou ale chutné a jen se po nich zapráší? Přesně takové jsou tyto cuketové palačinky, které připravíte snadno a rychle a stanou se vaším oblíbených letním receptem. Tento recept má řadu skvělých výhod:

Čtěte také: Lidé narození ve znamení Býka jsou těmi nejlepšími partnery pro život. Chcete vědět proč?

  • Je velmi lehký, budete potřebovat jen minimum ingrediencí a času.
  • Složení cukety je mimořádně zdravé a prospěšné.
  • Překvapíte každého hosta. Nikdo neuvěří, že se jedná o pokrm z cukety.
  • Tyto palačinky jsou stejně chutné jako každé jiné, ale neporovnatelně zdravější.

Snadno a rychle

Co budete na přípravu potřebovat? Je to velmi snadné.

  • 800 g cukety
  • 2 vejce
  • 1 lžíci mléka
  • 1 hrnek mouky
  • Petrželku, sůl, olej

Cuketu vybírejte tak, aby byla právě dozrálá. Ani ne příliš mladá, ani ne příliš stará. Měla by být šťavnatá a mít bohatou dužinu. Takový plod má v sobě nejvíce vitamínů i nejvíce chuti. Cuketu oloupejte a zbavte ji semínek. Poté ji nastrouhejte na struhadle. Raději volte jemnější nástavec, aby byly palačinky hladké a vláčné. Nasekejte si nadrobno petrželku. Pokud ji zrovna nemáte, můžete použít třeba pažitku nebo čerstvou bazalku.

V misce rozšlehejte vejce, přidejte mléko a postupně přidávejte mouku. Osolte a ochuťte dle vaší volby. Těsto nyní přidejte do misky s nastrouhanou cuketou a společně vymíchejte do hladkého těsta. Mělo by vzniknout těsto, které je tekutější a konzistencí velmi podobné klasickému palačinkovému těstu.

Rozehřejte si na pánvi trochu oleje a smažte tak, jak jste zvyklí. Pokud máte kvalitní teflonovou pánev, nemusíte olej vůbec používat, čímž budou palačinky ještě zdravější. Z obou stran palačinku osmažte a máte hotovo. Podávat můžete s čímkoliv dle vaší chuti. Může to být sýr, smetana, šunka nebo jakákoliv omáčka či dresink. Skvělou přílohou je také salát z čerstvé zeleniny.

Domácí dresink

Pokud chcete, můžete vyzkoušet i tento chutný domácí dresink s česnekem a koprem. Stačí v misce smíchat trochu zakysané smetany a přidat nadrobno nakrájený kopr. Nyní dochuťte solí a pepřem a přidejte česnek dle vaší chuti a síly česneku. Řádně promíchejte a nechte chvíli uležet, aby se chutě vzájemně propojily. Servírujte tak, že palačinku potřete dresinkem a obložíte šunkou či sýrem dle vaší chuti. Pro vegetariány postačí jen čerstvá zelenina nebo grilovaná zelenina.