Smažený květák je neodmyslitelná součást české kuchyně stejně tak jako smažený sýr, řízek, svíčková či knedlo vepřo zelo. Co si budeme povídat, není moc českých jídel, které bychom mohli označit za zdravé nebo dietní. Máme pro vás ovšem alternativu na jedno z těchto jídel, které si chce každý z nás čas od času dopřát! Konkrétně tedy na obalovaný květák.
Květák ovšem nebudete smažit, jak je běžné, ale péct! Já jsem si tento recept zamilovala natolik, že na smažený květák nemám ani pomyšlení. Pečený květák si zamiluje každý, kdo ochutná.
Budete potřebovat:
- hlávku květáku
- 1 vejce
- hladkou mouku
- 1 lžičku hořčice
- 1 stroužek česneku
- olej
- strouhanku a nastrouhaný sýr (smícháte v poměru 2:1)
- sladkou papriku
- sůl
Jak na to:
Květák rozdělte na několik malých kousků jako u klasického smaženého květáku. Květák nevařte, jelikož by byl potom moc měkký. Každý kousek květáku obalíme. Nejprve v mouce a potom ve vajíčku, které smícháme s česnekem, solí a hořčicí.
Nakonec květák obalíme ve směsi ze strouhanky a sýru.
Vymažeme si plech olejem a položíme na něj květák. V hrníčku si smícháme olej se sladkou paprikou a každý kousek potřeme.
Troubu si předehřejte na 200 stupňů. Poté dejte plech s květákem do trouby a pečte přibližně 30 minut (můžete i déle podle toho, jak moc křupavý ho chcete). Během pečení každý kousek květáku alespoň jednou otočte, aby se opekl z obou stran.
Květák můžete podávat klasicky s bramborami nebo bramborovou kaší, ale také jako svačinku k filmu!
Tip na skvělý jogurtový dip:
Smíchejte:
- hořčici
- bílý jogurt
- majonézu
- koření tzatziky
- pepř
- pokud máte : čerstvé bylinky nebo jarní cibulku
(podle chuti přidávejte čeho je třeba)
Květák poté můžete namáčet do dipu s čerstvou zeleninou a máte postaráno o lehkou večeři nebo občerstvení k vínu s přáteli nebo pro jakoukoliv jinou příležitost!
Já tento recept považuji za originální, ale jednoduché jídlo, které nikdy nezklame!