Stačí málo a vykouzlíte skvělé koblihy. V čem jsou tyto jiné? Jejich unikátem je specifické těsto, do kterého patří něco, na co se u klasických receptů zapomíná. Co je tou tajnou a unikátní ingrediencí?

Máte rádi koblihy? Pak se podívejte na recepty, díky kterým vykouzlíte úsměv na tváři každému. Nikdo nezapomíná na to, jaké koblížky uměly naše babičky. Podívejte se, jak si přesně takové, ale i jiné, vyrobit doma. Zas tak těžké to není. A vyrobit si můžete také tzv. donuty, tedy americké koblihy. Hned budete mít co dát dětem na svačinu.

Koblížky z kondenzovaného mléka

Jak jistě víte, americké koblížky, tzv. donuty, se pečou tak, že mají uprostřed díru. Je to dáno tím, že pokud je uvnitř kolečka díra, lépe se propečou a trvá to kratší dobu, nicméně kulaté koblížky je možné dělat i bez děr a když je uděláte menší, budou také skvělé. Připravte si jednu plechovku kondenzovaného mléka, 2 vajíčka, mouku,

  • špetku soli
  • sodu nebo kypřící prášek na špičce nože
  • olej bez zápachu na smažení
  • moučkový cukr na dekoraci

Rozšlehejte vejce, přidejte kondenzované mléko, promíchejte a přidejte sůl a sodu, pak přidejte mouku a to postupně, dokud nebudete mít lehce lepivé těsto. Vmáčkněte prst na těsto. Pokud těsto bude jemně lepivé, nepřidávejte již mouku, těsto je akorát. Nesmíte kuličky v mouce vyválet, nedělalo by to při pečení dobrotu. Vyválejte malé bochánky. Nalijte do pánve rostlinný olej bez zápachu, zahřejte a smažte kuličky na všech stranách, olej musí být tak akorát, nesmí být příliš horký, jinak byste je měli příliš tmavé a uvnitř by mohli být syrové. V případě potřeby ozdobíme koblihy moučkovým cukrem.

Čtěte také: Domácí salám připravený v bytě? Je bez éček, je kvalitní a dokonale chutná

Recept na kynuté koblížky

Perfektní kvasnicové koblihy se snadno vyrobí doma, pokud máte správný recept a ještě recept je dodržovat naprosto přesně, především pak jednotlivé míry ingrediencí. Nepleťte si objem s hmotností. Když dodržíte všechen postup, budete mít takové koblihy, o kterých se vám ani nesnilo. Budete potřebovat:

  • 6 lžic (90 ml) vody
  • 150 ml podmáslí
  • 1 vejce
  • 57 g másla

Dále si připravte 454 g mouky, 57 g cukru, 1 lžičku soli, 5 g kvasnic, olej, cukr na posypání, marmeláda nebo Nutella na plnění koblížků. Dejte vodu, podmáslí, rozšlehané vejce a rozpuštěné máslo do šlehače a šlehejte, pak přidejte suché přísady, s výjimkou kvasnic. Nakonec přidejte droždí. Pak je důležité těsto nechat nakynout. Nelze specifikovat čas na kynutí, protože existuje příliš mnoho faktorů, které určují dobu.

Kulaté koblížky versus donuty

Jakmile těsto vzroste, položte ho na pomoučený plát a lehce hněte. Rozdělte ho na polovinu a polovinu těsta zakryjte, aby neoschlo. Vyválejte těsto na sílu asi půl centimetru a vykrajujte koblihy s dírou. Na vykrajování existuje forma, pokud ji nemáte, jistě si poradíte nějakou improvizací. Dejte koblížky na pečící papír a strčte na chvíli do vyhřáté trouby, poté koblížky vyjměte a umístěte do trouby nádobu s vodou tak, aby uvnitř vznikla pára. Z druhé půlky těsta můžete vytvořit klasické kulaté koblížky a naplnit je tím, na co máte chuť.

Jak mít správně rozehřátý olej

Olej se zahřeje na 180 ° C., Pokud nemáte teploměr, otestujte olej s otvorem v koblize. Pokud okamžitě nezačne smažit, respektive probublávat okolo vykrojené díry, olej je příliš studený, pokud díra hned zhnědne, olej je příliš horký. Teplo upravte odpovídajícím způsobem. Smažte koblížky dozlatova.

Koblihu lze naplnit čímkoliv

Do koblížků nemusíte přidávat žádné náplně, i tak jsou skvělé. Nicméně jestliže máte rádi naopak zákusky, kde je hodně náplně, vyzkoušejte náš tip. Rozřízněte koblihu napůl, podélně, a naplňte ji třeba vyšlehanou šlehačkou, nebo čímkoliv, co máte rádi. Naopak americké koblížky můžete ozdobit polevou, a že je jich několik. Vyzkoušejte donuty polité čokoládou nebo třeba polevou z jahod. Ozdobit je také můžete ozdobným sypáním, které snadno koupíte v kterémkoliv obchodě. Pamatujete si na koblížky od babičky a máte také nějaký svůj osvědčený recept?