Staročeský recept na tradiční chléb, který vydrží čerstvý a křupavý celé dny: Doma si ho zvládne udělat každý, stačí trocha kvasnic a zbytek mouky!

Kolik stojí kváskový chléb v supermarketu nebo přímo v pekařství? I vy si všímáte, jak ceny poctivého kváskového chleba rostou do horentních výšin? Nemusíte kupovat předražený v obchodě. Přinášíme recept na poctivý domácí chléb, který výborně chutná, omamně voní a déle vydrží čerstvý než ten kupovaný, k tomu je jeho výroba nadmíru snadná. Nevěříte? Vyzkoušejte tento recept a už nikdy nebudete chodit do obchodu pro pečivo!

Ingredience na kvásek

  • 0,5 kg chlebové mouky
  • 1 dkg kvasnic
  • 3-3,5 dl vody

Všechny přísady dobře promíchejte ve velké skleněné míse, nechte přes noc (alespoň 12-14 hodin) kvasit při pokojové teplotě. Mísu přikryjte potravinovou fólií. Připravenou směs můžete použít na výrobu chleba.

Ingredience na chleba

  • 0,5 kg chlebové mouky
  • 1 dkg kvasnic
  • 2-3 polévkové lžíce oleje
  • 2 lžičky soli
  • 25 dkg kváskové směsi
  • 3 dl vody

Příprava

Připravte si těsto obvyklým způsobem ve velké míse při smíchání všech daných přísad, dobře hněťte. V případě, že máte robota, můžete jej použít na hnětení. Je nutné, aby těsto mělo elastickou konzistenci.

Čtěte také: Udělejte si zásoby nakládaných švestek

Přikryjte čistou utěrkou a nechte 30 minut kynout na teplém místě. Poté opět promíchejte a nechte dalších 15 minut odpočívat.

Připravte si pekáč nebo jinou formu, ve které budete péct chléb, důležité je, aby měla pečicí nádoba poklici. Vyložte formu, ve které chcete chléb péct, pečicím papírem a vložte těsto do formy. Ve formě nechte ještě 1 hodinu 15 minut kynout.

Vložte do trouby předehřáté na 230 stupňů, před vložením do trouby zkontrolujte, zda se těsto nepřelévá z formy, případně odřízněte. Také potřete povrch vodou, milovníci kmínu mohou posypat kmínem, přikryjte poklicí a dejte péct.

Pečte 50 minut, na posledních 5 minut sundejte poklici, aby získal povrch zlatavě hnědou barvu. Po dopečení opět potřete trochou vody a nechte vychladnout. Krájejte až po úplném vychladnutí.