Staročeský recept na tradiční chléb, který vydrží čerstvý a křupavý celé dny: Doma si ho zvládne udělat každý, stačí trocha kvasnic a zbytek mouky! -
Menu

Staročeský recept na tradiční chléb, který vydrží čerstvý a křupavý celé dny: Doma si ho zvládne udělat každý, stačí trocha kvasnic a zbytek mouky!

Připravte si těsto obvyklým způsobem ve velké míse při smíchání všech daných přísad, dobře hněťte. V případě, že máte robota, můžete jej použít na hnětení. Je nutné, aby těsto mělo elastickou konzistenci.

Přikryjte čistou utěrkou a nechte 30 minut kynout na teplém místě. Poté opět promíchejte a nechte dalších 15 minut odpočívat.

Připravte si pekáč nebo jinou formu, ve které budete péct chléb, důležité je, aby měla pečicí nádoba poklici. Vyložte formu, ve které chcete chléb péct, pečicím papírem a vložte těsto do formy. Ve formě nechte ještě 1 hodinu 15 minut kynout.

Vložte do trouby předehřáté na 230 stupňů, před vložením do trouby zkontrolujte, zda se těsto nepřelévá z formy, případně odřízněte. Také potřete povrch vodou, milovníci kmínu mohou posypat kmínem, přikryjte poklicí a dejte péct.

Pečte 50 minut, na posledních 5 minut sundejte poklici, aby získal povrch zlatavě hnědou barvu. Po dopečení opět potřete trochou vody a nechte vychladnout. Krájejte až po úplném vychladnutí.

1
2
RECEPTY

Rozmazal na pekáč těsto a poté na něj položil rozkrojené…

Pokud vy a vaše rodina rádi mlsáte, máme pro vás skvělou zprávu. Připravili jsme si pro vás recept na neodolatelný…
RECEPTY

Téměř každý dělá tuhle hanebnou chybu při přípravě okurkového salátu:…

Léto je čas salátových okurek, proto si dnes připomeneme recept na salát, který připravovaly už naše babičky. Okurky jsou totiž…
RECEPTY

Božský krém na zdobení dortů či náplně do zákusku: Fantasticky…

Pokud vám už zase dochází nápady na pečení nebo výrobu něčeho sladkého, pak jste na správné adrese. Dnes vám představíme…
RECEPTY

Pokud máte doma 1x balení cukrářských piškotů, marmeládu a zbytek…

Pokud vás opět honí mlsná, ale nevíte, čím byste ji zahnali, máme pro vás báječnou zprávu. Podle dnešního receptu, který…
RECEPTY

Minutkový dezert „co dům dal“: Stačí pár jahod a zbytek…

Máme tady léto a to znamená, že jahodová sezona je zde také. Jahody milují lidé po celém světě, protože se…
RECEPTY

Byl nalezen 50 let starý recept na zavařované třešně a…

Letní sezona je zde a s tím k nám přichází také hojnost lesních plodů a jakýchkoliv dalších. Pokud vám už dochází…