Paprika je hned za citrusy, nejznámějším zdrojem vitamínu C. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že paprika převažuje v množství tohoto vitamínu i oproti citrusům a rybízu. To ve valné většině znamená, že je jednou z hlavních surovin, které spousta lidí každodenně kupuje. Víte však, jak si vybrat správnou papriku a k čemu všemu Vám doma může posloužit?

Chlapec nebo holka?
Zjišťování pohlaví u papriky je jednodušší, než byste si mohli myslet. Stačí ji zkrátka jen otočit a spočítat, z kolika částí se skládá. Pokud má paprika čtyři části, je to samice. Pokud má jen tři, je to samec. Rozdíly lze také rozpoznat pomocí jiných externích znaků. Například samčí plodiny jsou mohutnější. No, jaký je největší paradox, rozdíl je také možné cítit v chuti.

Samice jsou zpravidla chutnější a sladké, jsou měkčí a mají lepší chuť čerstvé. Jsou skvělé pro saláty, ale neměli byste je přidávat do guláše, leča nebo k dušenému masu. Chuť totiž nebude příliš výrazná, a tak to povede spíše k plýtvání. Naopak, můžská odrůda paprik je dokonale vhodná pro vařené potraviny, protože má zcela odlišné vlastnosti. Papriky jsou kyselejší a tvrdší. Ideálně se tak hodí pro jakýkoliv typ vařeného pokrmu.




Vidíte-li nějaké skvrny na paprice, ihned ji odložte. Skvrný zpravidla značí napadení plísní, případně hmyzem. Ani jedno však není ideální.

