Stává se Vám občas, že koupíte omylem pálivou papriku místo té sladké? Tak s tímto trikem se už nikdy nezmýlíte!

Paprika je hned za citrusy, nejznámějším zdrojem vitamínu C. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že paprika převažuje v množství tohoto vitamínu i oproti citrusům a rybízu. To ve valné většině znamená, že je jednou z hlavních surovin, které spousta lidí každodenně kupuje. Víte však, jak si vybrat správnou papriku a k čemu všemu Vám doma může posloužit?

[hana-code-insert name=’google‘ /]Stejně jako u ostatních druhů zeleniny, i u papriky lze také rozlišovat mezi „chlapci a dívkami“. Jaký je však rozdíl mezi nimi a jaký druh papriky je k čemu vhodný? Nebudete tomu možná věřit, ale rostlinný svět je různorodý.

Chlapec nebo holka?

Zjišťování pohlaví u papriky je jednodušší, než byste si mohli myslet. Stačí ji zkrátka jen otočit a spočítat, z kolika částí se skládá. Pokud má paprika čtyři části, je to samice. Pokud má jen tři, je to samec. Rozdíly lze také rozpoznat pomocí jiných externích znaků. Například samčí plodiny jsou mohutnější. No, jaký je největší paradox, rozdíl je také možné cítit v chuti.

Čtěte také: Mysleli jste si, že se problémů se štítnou žlázou nedá zbavit? Jen se podívejte, co před Vámi lekáři tají!

Samice jsou zpravidla chutnější a sladké, jsou měkčí a mají lepší chuť čerstvé. Jsou skvělé pro saláty, ale neměli byste je přidávat do guláše, leča nebo k dušenému masu. Chuť totiž nebude příliš výrazná, a tak to povede spíše k plýtvání. Naopak, můžská odrůda paprik je dokonale vhodná pro vařené potraviny, protože má zcela odlišné vlastnosti. Papriky jsou kyselejší a tvrdší. Ideálně se tak hodí pro jakýkoliv typ vařeného pokrmu.

Dalším výrazným znakem je, že muži mají mnohem méně zrn. Většina vitaminů a minerálů je skryta ve stonku. Bohužel tyto stonky jsou obvykle řezány a následně vyhazovány. Pro příště se tak určitě nebojte do guláše nakrájet i stonek. Nebude Vám ublíženo, ba naopak.

Jak zjistit, zda paprika bude šťavnatá? Zvažte ji, či jen tak potěžkejte v ruce. U této plodiny totiž platí, čím těžší je, tím plnější je, v důsledku vody. Šťavnaté papriky jsou výjimečně zdravé!

Při nákupu papriky v obchodě by měla být pozornost věnována i samotnému stonku. Zelenější a pružnější paprika je zpravidla zdravější a čerstvější. Proto nikdy nekupujte ty papriky, jejichž stonky jsou suché.

Vidíte-li nějaké skvrny na paprice, ihned ji odložte. Skvrný zpravidla značí napadení plísní, případně hmyzem. Ani jedno však není ideální.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Papriky nedoporučujeme uchovávat v chladu déle než jeden týden a oplachovat je v plastových sáčcích. Pokud jsou papriky náchylnější, může se stát, že po dvou dnech začnou sami od sebe hnít.