Šťavnatá a sladká rajčata? S tímhle návodem na pěstování snadno!

Rajčata patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny. Není divu, jsou nadmíru zdravá, k tomu neskutečně chutná. Domácí jsou navíc zcela odlišné chuti a vůně než ta kupovaná. Pěstování rajčat není náročné, přesto je nutné držet se některých zásad, aby byla sklizeň bohatá. Je dobré si nechat poradit, protože začátečníci mívají potíže s praskáním nebo plesnivěním plodů. Jak tedy podle znalců očekávat bohatou úrodu?

shutterstock.com

Klíčové je umístění

Keříkům se ve stínu dařit nebude. To je první pravidlo, které by si měli pěstitelé uvědomit. Rajčata potřebují každodenně alespoň šest hodin slunečního svitu, ideálně osm až deset v letním období. Nevhodné je umístění do polostínu nebo na volné prostranství, kde hrozí rostlinám průvan. Rajčata milují také dostatečně propustnou zem, pro zamezení plesnivění je potřeba drenáž.

Dostatek živin a ochrana před škůdci

Velkých a šťavnatých plodů lze docílit snadno, ale keříky potřebují zeminu bohatou na živiny. Pro hnojení je možné použít různá ekologická hnojiva, zejména organický materiál, například kompost, tlející listí nebo mulč. Záhony se musí pravidelně plít, aby nedocházelo k ubírání potřebných látek, současně se tím zamezuje rozvoji plísňových onemocnění. Proti škůdcům je třeba aplikovat ekologické postřiky ze směsi vody a mýdla nebo biologického insekticidu, který nepoškozuje životní prostředí.

Čtěte také: Dodržování zásad pěstování vánočního kaktusu dopomůže ke kýženým květům

shutterstock.com

Péče o keříky

Při sadbě se doporučuje umístění jednotlivých exemplářů asi půl metru od sebe, přičemž při dosažení určité výšky je třeba je podepřít kolíky nebo tyčkami. Zapomenout se nesmí na vyštipování přemíry květů a odstraňování spodních a nadbytečných listů, rostlinám se uleví a mezi větvičky se dostanou sluneční paprsky. Keříky se musí pravidelně zalévat, ale nesmí stát ve vodě. Plody se sbírají zralé, po velkých deštích může docházet k praskání slupky z nadbytku vody, proto se mohou rajčata sklidit a nechat dozrát při pokojové teplotě.

Zdroj: veselqk.com