STAROČESKÝ RECEPT: Tuto sváteční pečenou bramboru používaly naše babičky jako přílohou k výjimečným jídlům. Zvládnete to také!

Ochuťte brambory

Brambory vyndejte z vodní lázně, důkladně je osušte a položte je na plech, na kterém nesmí chybět pečicí papír. Nyní už jenom vezmete kořenící směs a budete brambory ochucovat. Je to poměrně snadné, jelikož je v podstatě jenom poléváte. Pomozte si přitom druhou rukou, jelikož vaším cílem je bramboru dostatečně otevřít tak ,aby se směs koření dostala i do ní, do samotných výřezů. Pokud vám olej s kořením zbyl, nalijte ho na jednotlivé brambory, aby byly kořením dokonale pokryty.

Vložte do trouby

Mezi tím, co je dochucujete olejem s kořením, si můžete zapnout troubu, která se vám mezi tím bude rozehřívat. Ta správná teplota, kterou budete muset nastavit, je teplota 180 stupňů, která je brána jako naprostá klasika. Když je teploty dosaženo, již můžete vložit plech na kterém jsou ochucené brambory. O ně se nemusíte nijak starat, jelikož se budou připravovat sami. V závislosti na velikosti brambor je nechte v troubě 30 – 40 minut.

Po této době je vyndejte, vezměte si nastrouhaný parmezán a každou bramboru jím rovnoměrně posypte. Potom je do trouby ještě vraťte, jelikož vaším cílem je vytvořit chutnou krustu. Ideální doba takového zapékání sýru je zhruba 10 minut. Když je hotovo toto, už můžete brambory vyndat a ihned servírovat.

Čtěte také: Stačí málo a bude z vás téměř šéfkuchař, který umí opravdu famózní dezerty. Nevěříte? Podívejte se na tipy na nejlepší koláče a další pochutiny, které se hodí na sváteční tabuli, stejně jako každodenní mlsání

K jakým jídlům?

Je to na vás. Jelikož je to ale sváteční pečená brambora, je třeba říci, že by se mělo jednat o jídlo, které bude výjimečné. Ideální je, když se tato chutní pečená brambora stane přílohou hlavně k masovým pokrmům, ke kterým se brambory obecně hodí nejvíce.

Pokračování článku na předchozí stránce