Co si dopřát jako chutnou snídani na Velikonoce? Co takhle vyrobit si vánočku i na Velikonoce? Je z podobného těsta jako tradiční mazanec, ale je daleko vláčnější a chutnější. Uděláte jednu a další den budete muset péct zase, tak skvělá je, že se po ní jen zapráší. Na recept si připravte tyto suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 500 g polohrubé mouky
- 240 g másla
- 200 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 4 žloutky
- 1 celé vejce
- 8 dkg droždí (2 kostky)
- 100 g rozinek
- 0,5 l mléka
- 20 g soli
- na špičku nože mletého muškátového oříšku
- na špičku nože rozemletý anýz
- 1 vejce na pomazání
Kypré těsto je základ úspěchu
Ještě než začnete zpracovávat těsto, je nutné připravit si kvásek. Ten nachystáte tak, že smícháte asi lžíci cukru s droždím a pořádně je společně propojíte. K nim pak přidáte vlažné mléko a trochu mouky a vše řádně promícháte. Celou směs odstavíte bokem na teplé místo a kvásek necháte vzejít. Jakmile na sobě bude mít hustou pěnu, víte, že je připravený.
Poté smíchejte ve velké míse všechny ostatní ingredience tak, aby vzniklo kompaktní těsto. Pokud máte domácího robota, svěřte tuto práci jemu. Je to totiž poměrně náročná práce – těsto je docela hutné. Následně je třeba jej dobře prohníst, abyste podpořili aktivitu kvasinek, které budou těstu dodávat křehkost a potřebnou konzistenci. Jakmile je těsto řádně prohněteno, odložte jej opět na teplé místo, překryjte utěrkou a nechte asi tři hodiny kynout.
Pochutnejte si na tradičním pokrmu
Nyní je na řadě těsto přenést na vál a rozdělit na prameny, ze kterých upletete vánočku. Nejdříve ze čtyř, pak ze tří, a nakonec ze dvou pramenů upleťte cop. Tyto jednotlivé díly naskládejte na sebe na plech vyložený pečicím papírem a pro větší stabilitu je můžete zajistit špejlí, aby neklouzaly dolů. Na plechu nechte ještě asi půl hodiny kynout a poté pečte na 180 stupňů ve vyhřáté troubě po dobu asi 40 minut. Na závěr ozdobte moučkovým cukrem.