Každý ví, že mraznička je ideální pro uchování chlazených pokrmů, mas, či casseroles (dušené maso se zeleninou), ale tento užitečný kuchyňský pomocník je skvělý také pro mnoho jiných potravin. Plus, mrazák, nezáleží na tom jaký, funguje nejlépe, když je opravdu plný, protože uložené věci pomáhají udržet ostatní obsah mrazničky studený a společně tak udržují vnitřní nízkou teplotu.
11 potravin, o kterých jste nevěděli, že je můžete zamrazit!
Oříšky
Kvůli vysokému obsahu oleje mohou ořechy velice rychle žluknout. Už po dvou týdnech při pokojové teplotě se spousta olejů v různých typech ořechů začíná kazit, ovšem pokud ořechy zmrazíte, dojde ke zpomalení tohoto nechtěného procesu. Tu část ořechů, které hodláte spotřebovat téměř ihned, uložte do ledničky, jelikož neustálé otevírání a zavírání balení, které je uloženo v mrazničce, představuje větší riziko žluknutí. Zbytek zabalte do pytlíku a uložte do plastového sáčku do mrazničky.
Bylinky
Pokud uložíte bylinky přímo do mrazničky, zvadnou a ztratí svou přirozenou chuť. Pokud ovšem dodržíte jednoduchý postup, nic z toho se nestane. Trik je použití olivového oleje. Jednoduše nasekejte čerstvé bylinky jako šalvěj, oregano, tymián nebo rozmarýn a naplňte jimi formičky na ledové kostky přibližně do poloviny. Zalijte extra panenským olivovým olejem lehce pod okraj. Zabalte do potravinářské folie a nechte zmrazit přes noc. Poté vyjměte jednotlivé kostky a vložte do plastových sáčků do mrazničky. Když je budete potřebovat, jednoduše vhodíte kostku přímo do polévky nebo do pánve.
Přezrálé banány
Pokud vám doma přezrají banány, nezoufejte. Jsou výborné jako přísada do mnoha receptů, jako je banánový chléb či smoothie. Po pravdě, čím přezrálejší banán, tím bude smoothie sladší. Jednoduše použijte nůž k loupání banánu. Nevkládejte banán do mrazničky i se slupkou, jelikož zmražený banán není vůbec lehké slupky zbavit. Můžete je zabalit do potravinářské folie nebo je vložit do plastových sáčků. Odstraňte co nejvíce vzduchu a uložte je tak, aby nepřimrzly k sobě.
Pokud potřebujete banány pro smoothie, prostě je vhoďte do mixéru. Pokud se chystáte třeba právě na banánový chléb, nechte je přes noc rozmrznout v ledničce, nebo asi hodinu při pokojové teplotě.
Syrová vajíčka
Měli jste to štěstí, že se vám podařilo ulovit několik čerstvých vajec, ale neblíží se ani Velikonoce, ani neplánujete vše spotřebovat v nejbližší době? Pokud se pokusíte vajíčka zmrazit i ve skořápce, tekutina uvnitř se roztáhne, což povede k prasknutí skořápky a následnému nepořádku v mrazničce. Místo toho je rozklepněte do misky, smíchejte se špetkou soli. Buďte opatrní, abyste nepřimíchali příliš mnoho vzduchu, protože při rozmrazování může dojít k porušení vaječného žloutku. Vajíčka takto uložte v množství, které normálně používáte, do jednotlivých plastových sáčků až po dobu jednoho roku.
Kukuřičné klasy
Vždy jste snili o chuti sladkého klasu kukuřice uprostřed mrazivé zimy? Žádný problém. Čerstvě nasbíraná kukuřice může v mrazničce vydržet až jeden rok. Čerstvý klas prostě jen celý včetně slupky vložte do sáčku a zamrazte, po rozmrazení budou krásně vláčné a čerstvé. Pokud je koupíte na trhu, musíte je oloupat, abyste zabránili ztrátě barvy a chutě. Spařte malé klasy 7 minut, střední klasy 9 minut a velké 11 minut..
Česnek
Říká se, že česneku není nikdy dost a my s tím souhlasíme! Nejen, že přidává jedinečnou chuť pokrmům, ale obsahuje také mnoho zdraví prospěšných látek. Kromě toho, česnek je velice jednoduché uchovat v mrazničce. Můžete ho nasekat nebo zmrazit celou palici. Důležité je vybrat ten s nejvyšší kvalitou, jelikož ten bude mít po rozmrazení nejvíce chuti. Ujistěte se, že česnek není napadený plísní, či neklíčí. Dále by měl být suchý a pevný, pokud není – ihned ho spotřebujte, protože takový česnek nezamrazíte. Pokud ho chcete zamrazit nasekaný, nechte ho nejdříve 10 minut odležet, aby se uvolnila látka allicin, díky které má česnek mnoho léčivých účinků. V mrazničce vám vydrží v plastovém sáčku nebo skleněné misce i několik měsíců.
Hroznové víno
Mražené hrozny patří k nejlepším zdravým svačinám. Jsou křupavé, ale sladké zároveň, velice jednoduché k přípravě. Umyjte je, osušte a rozprostřete na pečící papír. Vložte na 3 – 4 hodiny do mrazničky a poté uchovejte v plastových sáčcích, nebo ihned konzumujte. Lze je např. vhodit do skleničky vína, kdy hrozny víno ochladí, ale nezničí jeho chuť.
Ovoce
Mražené citrusové plody jako citrony, pomeranče a limetky svou chutí přidají na dokonalosti různým drinkům a receptům. Nejsou pouze chutné, ale obsahují také velké množství živin, jako je kyselina listová, vitamin C a antioxidanty, které chrání naše buňky před poškozením. Nezmrazujte je ovšem vcelku, jinak budou později velice měkké. Místo toho plody nakrájejte na tenké plátky, mezi které vložte voskový papír a zamrazte. Ovoce předtím ovšem pečlivě umyjte a ujistěte se, že jste vyřízli všechny vady na slupce, které by později mohly způsobit zkažení ovoce uvnitř mrazničky.
Druhým způsobem je naplnit sklenici citrusovými plody a zalít vodou přibližně 3,5 cm pod okraj. Vystřihněte kolečko z voskového papíru a vložte navrh. Pokud chcete zmrazit šťávu z ovoce, nejprve ji vymačkejte ručně nebo pomocí odšťavňovače. Naplňte tekutinou formu na ledové kostky a vložte do mrazničky. Když jsou kostky zmrzlé, vyjměte je z formy a vložte do do mrazničky do sáčku pro pozdější použití. Pro zmrazení citrusové kůry citrusy oloupejte, přidejte několik kostek mražené šťávy a vložte do mrazničky.
Vařená rýže
Japonci tvrdí, že zmrazená a následně rozmrazená rýže chutná nejlépe – toto tvrdí i ti, kteří vyzkoušeli několik cest, jak uvařenou rýži uchovat. Už jste určitě vyzkoušeli rýži, která byla uchovávána v ledničce a zjistili jste, že je suchá a tvrdá. Často stačí pouhý den k tomu, aby rýže takto změnila svou strukturu. Mrazící metoda je ovšem jiná. Uvařenou,vlhkou rýži vložte do vzduchotěsného sáčku a vytlačte veškerý vzduch. Rýži jako čerstvou znovu získáte, když rýži rozehřejete na minutu v mikrovlnné troubě či klasicky v hrnci s trochou vody.
Cibule
Stejně jako česnek, i cibule přidává pokrmům jedinečné zdraví prospěšné látky. Můžete si ulehčit práci a přidat cibuli kamkoliv, pokud si ji připravíte předem. Oloupejte, nasekejte a vložte do mrazničky v plastových sáčcích. Není nutné následně cibuli ani rozmrazovat, prostě ji rovnou vložte do omáčky, polévky, prostě do jakéhokoliv pokrmu, který zrovna připravujete.
Mouka
Mouka patří mezi potraviny, které by opravdu měly být uloženy v mrazničce. Nikoli např. ve spíži, kde se právě nyní s největší pravděpodobností nachází. Stejně jako mnoho dalších potravin, i mouka vydrží déle, pokud ji zamrazíte. Proto spoustu pekařů upřednostňuje uchování právě mouky v mrazáku. K tomu všemu, když jsou ingredience studené, následně je těsto kvalitnější. Zmrazení mouky zpomalí její kazící proces a chrání ji před zamořením různých škůdců. Jednoduše mouku uchovávejte v mrazničce ve vzduchotěsných sáčcích.
Znáte nějaké další potraviny, které můžete zamrazit a bude to pro Vás a ostaní užitečné? Podělte se o Vaše tipy a triky s námi a s ostaními níže v komentářích.