Vědě-li jste, že i když se říká, že je trdelník tradiční český výrobek, je trdelník velice známý i za hranicemi Česka? Např. v Maďarsku, Slovinsku či Rumunsku si na této sladkosti pochutnávají.
Reklama
[hana-code-insert name=’google‘ /]Co budete potřebovat?
- 350 g polohrubé mouky
- 100 g cukru
- 2 vajíčka
- 100 g vlašských ořechů
- 1 PL slunečnicového oleje
- 1 PL sušeného droždí
- 70 g másla
- 100 ml mléka
- 1/2 lžičky skořice
- špetku soli
Jak na to?
- Nejprve si rozpusťte v teplém mléce droždí, které následně nechte cca 5 minut odpočinout pod utěrkou.
- Poté si rozpusťte máslo, které taktéž nechte chvilku vychladnout.
- V další misce si vymíchejte žloutky s cukrem, které následně přidejte k máslu a za stálého míchání poté přilijte připravené droždí.
- Dále do misky přisypte mouku a špetku soli. Moku přisypávejte po částech a za stálého míchání, ať se Vám nenadělají hrudky. Těsto následně nechte někde na teplém místě cca půl hodiny odpočinout.
- Zatímco těsto kyne, je čas si připravit vynikající drobenku. V mixéru si tedy dohladka umelte ořechy, skořici a cukr.
- Vykynuté těsto si rozdělte na 8 částí, které postupně vyválejte a omotejte kolem válce (forma na trdelník, či obyčejné kartónové obaly v alobalu namazané troškou oleje).
- Těsto nezapomeňte potřít bílky a posypat směsí z ořechů.
- Poté už je jen strčte do trouby předehřáté na 180 stupňů na cca půl hodiny.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Přejeme dobrou chuť!
Reklama