Také tak moc milujete tradiční český trdelník? No tak si ho pojďme připravit, hezky v pohodlí našeho domova!

Vědě-li jste, že i když se říká, že je trdelník tradiční český výrobek, je trdelník velice známý i za hranicemi Česka? Např. v Maďarsku, Slovinsku či Rumunsku si na této sladkosti pochutnávají.

[hana-code-insert name=’google‘ /]Co budete potřebovat?

  • 350 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 2 vajíčka
  • 100 g vlašských ořechů
  • 1 PL slunečnicového oleje
  • 1 PL sušeného droždí
  • 70 g másla
  • 100 ml mléka
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetku soli

Jak na to?

  1. Nejprve si rozpusťte v teplém mléce droždí, které následně nechte cca 5 minut odpočinout pod utěrkou.
  2. Poté si rozpusťte máslo, které taktéž nechte chvilku vychladnout.
  3. V další misce si vymíchejte žloutky s cukrem, které následně přidejte k máslu a za stálého míchání poté přilijte připravené droždí.
  4. Dále do misky přisypte mouku a špetku soli. Moku přisypávejte po částech a za stálého míchání, ať se Vám nenadělají hrudky. Těsto následně nechte někde na teplém místě cca půl hodiny odpočinout.
  5. Zatímco těsto kyne, je čas si připravit vynikající drobenku. V mixéru si tedy dohladka umelte ořechy, skořici a cukr.
  6. Vykynuté těsto si rozdělte na 8 částí, které postupně vyválejte a omotejte kolem válce (forma na trdelník, či obyčejné kartónové obaly v alobalu namazané troškou oleje).
  7. Těsto nezapomeňte potřít bílky a posypat směsí z ořechů.
  8. Poté už je jen strčte do trouby předehřáté na 180 stupňů na cca půl hodiny.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Přejeme dobrou chuť!

Čtěte také: Sýrová polévka se zeleninou