Takto jsem za 15 minut znovu rozzářila mastný, opotřebovaný, rezavý sporák: Už ho nemusím drhnout celé hodiny! – díky domácímu mixu čističů za 4 Kč

Uvažovali jste někdy nad tím, jak vyčistit škaredá, zašlá, špinavá a někdy i dokonce rezavá kamna či sporák, aniž byste museli nechat v obchodě několik stovek za značkové čistící přípravky? Představte si, že to jde i bez nich a o dost levněji.

Výhoda těchto přípravků, pomocí kterých si zkrášlíte své spotřebiče, nespočívá pouze v tom, že nesáhnete hluboko do kapsy, ale také v tom, že se nebudete muset nad Vaším sporákem dlouze naklánět a drhnout ho vší silou, až do roztrhání těla. Jde to totiž opravdu jednodušeji!

Špinavá kamna či sporák jsou domovem mnoha nežádoucích bakterií, proto je vhodné o ně pravidelně pečovat. Vzhledem k tomu, že mastné usazeniny snadno hoří, je jejich výskyt na našich sporácích naprosto nevítaný, a to z toho důvodu, že mohou být snadno příčinou požáru.

Čtěte také: Úžasné triky, díky kterým se zbavíte vodního kamene

Efektivní pomocník za 4 Kč

Na špinavé plochy v kuchyni můžete použít tento skvělý recept, který lze považovat za jakousi „babskou radu“. Budete potřebovat následující:

  • 3 čajové lžičky jedlé sody
  • ½ čajové lžičky pracího prášku
  • 1 polévková lžíce průhledného lepidla

Tyto přísady smícháte v patřičné nádobě, kde je rovněž řádně promícháte a potom nanesete na plochu, kterou chcete vyčistit. Poté necháte působit cca 15 minut a setřete vlhkým hadrem.

Pokud nechcete samotnou směs připravovat pokaždé, kdy si čištění povrchů umanete, je možné si tuto směs namíchat tzv. dopředu a následně ji ponechat v uzavíratelné nádobě na temném místě.

Pozor! Skutečně fungují

Dále k čištění povrchů můžete využít směs, kterou si připravíte smícháním mýdla a jedlé sody v poměru 1:1. Poté stačí nanést na zhruba půl hodiny a podobně jako u předchozího přípravku následně setřít vlhkým hadrem.

V případě čištění povrchů, vyráběných ze smaltu či skla, je možné si za pár kaček vyrobit směs z jedlé sody a amoniaku, kdy jednu čajovou lžičku amoniaku rozpustíte v 1 litru vody (do vody také přidáte cca 2 polévkové lžíce jedlé sody).

Pokud je Vaším úhlavním protivníkem zápach po oleji, vycházející z trouby, lze troubu vystříkat octem, nechat půl hodiny odstát a následně umýt vodou.