Pravý poctivý vývar už v mnoha domácnostech ani nenajdete. Chceme ho uvařit co nejdříve, přidáváme do něj bujón či vegetu, a to se na poctivý vývar věru nepodobá. Toto je postup, jaký používali naše babičky a dnes ho už mnohé mladé hospodyňky ani neznají.

Vývar je skvělý na žaludeční problémy. Silný vývar je vhodný pro lidi po operaci, protože podporuje hojení a esenciální aminokyseliny pomáhají při obnově tkáně. Taktéž je vhodný pro děti a mladistvé, protože je silně účinný při růstu.
Obsahuje mnoho hořčíku, vápníku a fosforu, které jsou dobré pro kosti. Proto je vhodný pro lidi v každém věku. Možná jste nevěděli, ale vývar má příznivé účinky i na střevní mikroflóru, žaludek a celkově i zažívání.

Vývar také obsahuje glycin, který dokáže do krve přenést vysoké množství železa a tím pádem zlepšuje zdravotní stav pacientům, kteří trpí anémií. Zlepšuje také krevní oběh a zvyšuje obsah hemoglobinu.
Navíc, je to skvělá polévka pokud držíte dietu. Obsahuje jen 15 až 20 kilokalorií na litr, což je více než vítané, pokud hubnete například do plavek.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Jak tedy udělat dokonalý vývar?
- Před vařením byste měli kosti upéct krátce v troubě.
- Kosti zaléváme studenou vodou, ne horkou.
- Kosti je třeba před vařením dobře očistit. Přece jen nechcete vyvařovat několik hodin něco, o čem nejste přesvědčení, že je zdravé.
- Snažte se kupovat slepici od farmáře, která je kvalitní a byla zdravě a dobře krmena.
- Když začne vývar vřít, snižte teplotu na nejslabší a odstraňte pěnu, která se tvoří na povrchu.
- Vývar by se měl vařit minimálně 3 hodiny a půl hodinu před dovařením se přidávají bylinky a sůl.
- Do vývaru na závěr obereme maso.

