Pozor, Velikonoce se blíží! Jsou to svátky plné tradic, které držíme od pradávna. Nejen malovaná vajíčka, pomlázka, ale i velkolepé obědy, kdy se celá rodina setká u stolu.
Zároveň je to i období potkávání přátel a sousedů. Všichni předpokládají, že nejen že budou pohoštěni, ale když k nim zavítá návštěva, vždy pro ni najdou kromě alkoholu nějaké slané i sladké dobroty. Pečení se tedy nevyhneme. Klasicky je to beránek nebo mazanec. Ovšem jestli chcete být originální, připravte letos kakaovou velikonoční buchtu.
Co budete potřebovat:
Těsto:
- 8 vajec,
- 20 dkg cukru,
- 8 polévkových lžic teplé vody,
- 25 dkg mouky, 1 balení prášku do pečiva,
- 3 lžíce kakaa.
Krém:
- 6 dl mléka,
- 2 lžičky vanilkového pudinkového prášku,
- 20 dkg rostlinného tuku, například Ramy,
- 10-15 dkg práškového cukru,
- 2 polévkové lžíce vanilkového cukru.
Poleva:
- 10 dkg rostlinného tuku, například Ramy,
- 2 polévkové lžíce kakaa,
- 5 lžic cukru.
Postup:
- Příprava těsta: Smíchejte všechny suroviny na přípravu těsta pomocí kuchyňského robota. Následně těsto vyválejte a umístěte jej na podlouhlý plech. Pečte v předehřáté horkovzdušné troubě při 165 °C po dobu asi 25 minut. Poté nechte vychladnout.
- Příprava krému: Do studeného mléka přidejte 2 polévkové lžíce vanilkového pudinku v prášku a vařte. Po ochlazení přidejte směs vyrobenou z 20 dkg Ramy a 10-15 dkg práškového cukru. Vyhlaďte ho na hotovém, vychladlém těstě a vložte do chladničky.
- Příprava polevy: Zahřejte všechny ingredience na polevu na pánvi. Až trochu zchladne, překryjte s ní hotový piškot s již rozetřeným krémem.
Tato výborná kakaová buchta se hodí ke snídani, jako dezert po obědě, nebo zkrátka kdykoliv, kdy máte chuť. Stačí sáhnout do ledničky a vychutnat si ji třeba s kávou, mlékem, nebo meltou. Pokud se bojíte o svou štíhlou linii, můžete nahradit cukr rostlinou, která se jmenuje stévie. Je k dostání jak v tekutém, tak sypkém stavu. Není nebezpečná jako chemická sladidla, přesto neobsahuje kalorie.