Rychlá teplá večeře? Koláč naslano je skvělou volbou, stejně jako sladká varianta koláče k víkendové snídani. Zadělávat těsto ale zabere příliš času, vhodnější je proto použít už předem připravené, které ke kynutí nepotřebuje teplo. Kyne v chladu, navíc se v chladničce dá skladovat i několik dní. Je tak vždy po ruce a chutná výtečně ve slaných pokrmech se sýrem, salámem, houbami nebo zeleninou, ale také ve sladkých kombinacích s ovocem, marmeládou, čokoládou i oříšky.
Ingredience
Co budete na přípravu kynutého těsta, které se může skladovat v chladničce, potřebovat? Připravte si:
- vejce – 3 ks
- cukr krystal – 1 lžíce
- droždí – 50 g
- kefír nebo kyška – 500 ml
- margarín – 1 balení
- jedlá soda – 1 lžička
- mouka – 4 půllitrové sklenice
Příprava
Kefír nebo kyšku mírně zahřejte v kastrůlku na plotně nebo v hrnečku v mikrovlnné troubě a přelijte do misky, do které přidáte nadrobené droždí a nechte vzejít kvásek.
Mezitím rozpusťte margarín ve vodní lázni a nechte jej zchladnout.
Do misky rozklepněte vajíčka, přidejte cukr a pomocí mixéru vyšlehejte do tuhé hmoty.
Nyní ve větší míse smíchejte všechny ingredience dohromady a dobře promíchejte, aby se vzájemně prolnuly.
Mouku prosejte a přidejte spolu s jedlou sodou do směsi v míse, hněťte pomocí rukou. Těsto by mělo být příjemně vláčné a nemělo by se lepit na prsty, případně přidejte mouku. Poté těsto přikryjte čistou utěrkou a dejte na chladné místo asi na 1,5-2 hodiny.
Těsto je připravené pro přípravu slaných i sladkých pokrmů, může se jednat o plněné taštičky i koláče. Ze slaných nádivek jsou vhodné masové, rybí, sýrové se zeleninou nebo houbové. U sladkých variant lze použít tvaroh, mák, povidla, různé zavařeniny, marmelády, ale také kombinaci sezónního ovoce nebo ořechů.
Po naplnění se taštičky nebo koláče pečou v předem vyhřáté troubě na 200 °C asi 20 minut. U větších koláčů může pečení trvat déle.
Těsto lze skladovat v uzavíratelné nádobě nebo v igelitovém sáčku v chladničce několik dní a používat dle aktuální potřeby.