Těsto na slané i sladké dobroty? Kyne v chladničce a zásobu lze mít vždy po ruce!

Rychlá teplá večeře? Koláč naslano je skvělou volbou, stejně jako sladká varianta koláče k víkendové snídani. Zadělávat těsto ale zabere příliš času, vhodnější je proto použít už předem připravené, které ke kynutí nepotřebuje teplo. Kyne v chladu, navíc se v chladničce dá skladovat i několik dní. Je tak vždy po ruce a chutná výtečně ve slaných pokrmech se sýrem, salámem, houbami nebo zeleninou, ale také ve sladkých kombinacích s ovocem, marmeládou, čokoládou i oříšky.

Ingredience

Co budete na přípravu kynutého těsta, které se může skladovat v chladničce, potřebovat? Připravte si:

  • vejce – 3 ks
  • cukr krystal – 1 lžíce
  • droždí – 50 g
  • kefír nebo kyška – 500 ml
  • margarín – 1 balení
  • jedlá soda – 1 lžička
  • mouka – 4 půllitrové sklenice

Příprava

Kefír nebo kyšku mírně zahřejte v kastrůlku na plotně nebo v hrnečku v mikrovlnné troubě a přelijte do misky, do které přidáte nadrobené droždí a nechte vzejít kvásek.

Čtěte také: Tiramisu milují miliony lidí po celém světě. Připravte si ho doma

Mezitím rozpusťte margarín ve vodní lázni a nechte jej zchladnout.

Do misky rozklepněte vajíčka, přidejte cukr a pomocí mixéru vyšlehejte do tuhé hmoty.

Nyní ve větší míse smíchejte všechny ingredience dohromady a dobře promíchejte, aby se vzájemně prolnuly.

Mouku prosejte a přidejte spolu s jedlou sodou do směsi v míse, hněťte pomocí rukou. Těsto by mělo být příjemně vláčné a nemělo by se lepit na prsty, případně přidejte mouku. Poté těsto přikryjte čistou utěrkou a dejte na chladné místo asi na 1,5-2 hodiny.

http://souspark.ru/

Těsto je připravené pro přípravu slaných i sladkých pokrmů, může se jednat o plněné taštičky i koláče. Ze slaných nádivek jsou vhodné masové, rybí, sýrové se zeleninou nebo houbové. U sladkých variant lze použít tvaroh, mák, povidla, různé zavařeniny, marmelády, ale také kombinaci sezónního ovoce nebo ořechů.

Po naplnění se taštičky nebo koláče pečou v předem vyhřáté troubě na 200 °C asi 20 minut. U větších koláčů může pečení trvat déle.

Těsto lze skladovat v uzavíratelné nádobě nebo v igelitovém sáčku v chladničce několik dní a používat dle aktuální potřeby.

http://souspark.ru/