Toto zapečené vepřové má několik unikátů, pro které ho musíte vyzkoušet. Připravíte ho v jednom pekáči, krásně voní česnekem a krásně se propojí s hořčičnou omáčkou

Vepřové maso je u nás jedním z těch nejoblíbenějších. Je to jak pro jeho různorodost, tak pro jeho dostupnost na pultech, tak i pro jeho cenu. Je to také i pro jeho chuť, která je velmi zajímavá. Většina lidí však zná jenom pár receptů, které jsou neustále opakovány. I proto je tu tento, na zajímavé zapečené vepřové, které nadchne jednoduchostí, ale ještě více svou výjimečnou chutí, která kombinuje také křehkost a jemnost masa. Podívejte se společně, jak může vypadat i váš dokonalý oběd.

Co budete potřebovat?

Lákadlem tohoto receptu je, že na něho můžete použít váš oblíbený druh masa. Pokud máte raději tučnější, zkuste bůček. Pokud naopak libovější variantu,  určitě to bude kýta nebo kotleta. Jít se ale dá i zlatou střední cestou, která kombinuje obojí. Takovými druhy masa je krkovice, stejně jako to bude také plec. Nyní se podívejme na všechny suroviny včetně toho, kolik jich budete potřebovat.

  • 750 gramů vepřového
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 5 stroužků česneku
  • 3 lžičky hořčice
  • 250 – 500 mililitrů vody nebo vývaru
  • Sůl, pepř a bylinky
  • Olej podle tučnosti masa

Nachystejte si maso

Nejprve je třeba začít masem. To omyjte, poté osušte a následně nakrájejte. Roli hraje hlavně jeho typ. Zatímco u bůčku a plece jsou lepší kostky, u krkovice, kýty nebo kotlety vsaďte raději na silnější plátky. Jakmile jsou hotové, osolte je, opepřete je a posypte případnými dalšími bylinkami. Marinování není nutné, jelikož se všechny ingredience propojí během přípravy.

Čtěte také: V tomto konkrétním bodě lidského těla mohou mít původ stovky nemocí. Najděte ho a pravidelně ho masírujte. Co se díky tomu může stát?

Důležitým postupem při přípravě masa je také to, že ho zprudka opečete na pánvi. Plně stačí zhruba 2 minuty z každé strany. To proto, aby se maso uzavřelo, zatáhlo a všechna šťavnatost zůstala uvnitř. O to lepší bude výsledek pro pečení. Pokud využíváte tučnější maso, olej na pánev není třeba dávat. Pokud spíše libové, rozhodně se bez něho neobejdete.

Příprava na pečení

Mezi tím, co se maso opéká na pánvi, již můžete pomalu chystat další ingredience. A to tak, že smícháte smetanu, vodu, stejně jako hořčici a česnek. Toto všechno následně začínejte ohřívat až do chvíle, kdy vznikne var. To je také chvíle, kdy je možné začít jednotlivé složky výsledného receptu přendávat do pekáče. Ten je dobré nahřát v troubě, aby nedocházelo k teplotním změnám a šokům. Do pekáče přendáte maso, a to včetně šťávy, kterou na pánvi pustilo. Ta je pro výslednou chuť velmi důležitá. Následně vše zalijete druhou částí, tedy smetanovo-hořčičnou omáčkou. Tím máte vše připraveno na finální dokončení.

Hurá do trouby

Ta už by měla být předehřátá, a to na osvědčenou teplotu 180 stupňů Celsia. Do ní vložíte pekáč s připraveným základem na jídlo. Pečte odkryté a pokud by došlo k tomu, že se všechny tekutina vypařila, přilijte vodu, nebo ještě lépe vývar. Takto pečte zhruba 30 minut, což je optimální lhůta pro to, aby maso bylo dokonale měkké, stejně jako je to optimální doba pro propojení všech chutí a také k tomu, aby získala omáčka svou požadovanou konzistenci.

S čím podávat?

Jaká je ideální příloha? My doporučíme brambory, které jsou skvělou volbou ke každému jídlu, které je spojeno s určitou omáčkou. Právě díky své konzistenci je možné omáčku do brambor lehce nasát a tak si jídlo vychutnat jako celek. Navíc je prokázáno, že k masu jsou brambory unikátní volba. Důvodem pro ně je ale ještě jedna věc.

Jak si vše maximálně usnadnit?

Výše jsme uvedli, že zapečené vepřové maso lze připravit jednoduše v jednom pekáči. Jak na to? V takovém případě pekáč použijte už k tomu, že na něm budete opékat maso, aby se zatáhlo. Také do něho následně ještě na sporáku lijte ostatní ingredience pro omáčku. A než ho dáte do trouby, tak na vše nasypte několik na čtvrtiny nakrájených brambor. Po pečení vyndáte jídlo, na které byl skutečně použitý jenom jeden jediný pekáč. To vám usnadní i následné mytí nádobí, se kterým se nemusíte trápit.