Věděli jste, že trdelník se nepřipravuje jen v České republice? Znají ho i v okolních zemích jako je Maďarsko, Slovensko a například i v Rumunsku. U nás na v České republice je to ale tradiční záležitost. Toto sladké pečivo má velmi zajímavou chuť, která se nepodobá žádnému jinému pečivu. Příprava je celkem jednoduchá.
Co budete potřebovat
- 350 g polohrubé mouky
- 100 g cukru
- 2 vajíčka
- 100 g vlašských ořechů
- 1 PL slunečnicového oleje
- 1 PL sušeného droždí
- 70 g másla
- 100 ml mléka
- 1/2 lžičky skořice
- špetku soli
Jak na to?
Droždí si nejprve rozpustíme v teplém mléce a necháme ho alespoň 5 minut přikryté utěrkou. Máslo si rozpustíme a necháme ho trochu vychladnout. Ve druhé misce si smícháme metličkou žloutky s polovinou cukru. Tuto hmotu přidáme k máslu a mícháme. Za stálého míchání přidáváme droždí.
Do misky si vysypeme mouku a přidáme špetku soli. Pokud chceme, můžeme ji prosít. Po částech ji přidáváme do těsta a mícháme například i mixérem s metličkou, aby v těstě nezůstaly žádné hrudky. Těsto necháme zakryté utěrkou na teplém místě cca 30 minut.
Zatímco nám těsto vykyne, připravíme si sladkou drobenku. V mixéru si dohladka umeleme ořechy, přidáme k nim zbylý cukr a skořici. Pokud nemáme klasické kovové formy na trdelníky, pomohou nám například kartonové obalené v alobalu namazané troškou oleje.
Vykynuté těsto si rozdělíme na 8 částí. Vyválíme je na hrubé déle palice a omotáme kolem válečku. Těsto potřeme na závěr bílky a posypeme jej ořechy se skořicí a cukrem. Válečky si pokládáme na plech tak, aby se nedotýkaly dna plechu. Pečeme 25-30 minut na 180 stupních celsia. Dobrou chuť!
Náš tip!
Trdelníky si můžete udělat podle vlastní chuti. Pokud chcete čokoládové, do posypu přidejte granko. V případě, že Vám ořechy nechutnají, skvělé jsou i se skořicovým cukrem.