Tradiční český domácí trdelník. Jednoduchý recept, díky kterému si trdelník už nemusíte kupovat!

Věděli jste, že trdelník se nepřipravuje jen v České republice? Znají ho i v okolních zemích jako je Maďarsko, Slovensko a například i v Rumunsku. U nás na v České republice je to ale tradiční záležitost. Toto sladké pečivo má velmi zajímavou chuť, která se nepodobá žádnému jinému pečivu. Příprava je celkem jednoduchá.

Co budete potřebovat

  • 350 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 2 vajíčka
  • 100 g vlašských ořechů
  • 1 PL slunečnicového oleje
  • 1 PL sušeného droždí
  • 70 g másla
  • 100 ml mléka
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetku soli

Jak na to?

Droždí si nejprve rozpustíme v teplém mléce a necháme ho alespoň 5 minut přikryté utěrkou. Máslo si rozpustíme a necháme ho trochu vychladnout. Ve druhé misce si smícháme metličkou žloutky s polovinou cukru. Tuto hmotu přidáme k máslu a mícháme. Za stálého míchání přidáváme droždí.

Do misky si vysypeme mouku a přidáme špetku soli. Pokud chceme, můžeme ji prosít. Po částech ji přidáváme do těsta a mícháme například i mixérem s metličkou, aby v těstě nezůstaly žádné hrudky. Těsto necháme zakryté utěrkou na teplém místě cca 30 minut.

Čtěte také: Tohle je to nejlepší těsto na koláč i sušenky. Když se poprvé zakousnete, potvrdíte že je to pravé!

Zatímco nám těsto vykyne, připravíme si sladkou drobenku. V mixéru si dohladka umeleme ořechy, přidáme k nim zbylý cukr a skořici. Pokud nemáme klasické kovové formy na trdelníky, pomohou nám například kartonové obalené v alobalu namazané troškou oleje.

Vykynuté těsto si rozdělíme na 8 částí. Vyválíme je na hrubé déle palice a omotáme kolem válečku. Těsto potřeme na závěr bílky a posypeme jej ořechy se skořicí a cukrem. Válečky si pokládáme na plech tak, aby se nedotýkaly dna plechu. Pečeme 25-30 minut na 180 stupních celsia. Dobrou chuť!

Náš tip!

Trdelníky si můžete udělat podle vlastní chuti. Pokud chcete čokoládové, do posypu přidejte granko. V případě, že Vám ořechy nechutnají, skvělé jsou i se skořicovým cukrem.