Byli jste už někdy v Itálii? Tato země je známá svou vynikající kuchyní a dezerty. Dnes si nepředstavíme tiramisu, ale jeden z výborných italských zákusků. Tento citrónový koláč mám od přítele Itala, který se u nich v rodině traduje už dlouho.
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 185 g hladké mouky
- 185 g studeného másla
- 90 g moučkového cukru
- kůru z poloviny citronu
- špetku soli
Na krém:
- 3 vajíčka
- šťávu z poloviny citronu
- kůru z poloviny citronu
- 185 gramů cukru
- polovinu prášku do pečiva
- 32 gramů mouky
- špetku soli
Na sněhové pusinky:
- 4 bílky
- 50 ml vody
- 20 gramů moučkového cukru
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Jak na to?
Nejdříve si v misce smícháme těsto a tedy mouku, máslo, cukr, sůl a citronovou kůru. Mícháme rychle, nejlépe v kuchyňském robotu. Těsto nalijeme na kulatý vymazaný plech a pečeme asi 20 minut na 180 stupňů. Mezitím si připravíme krém.
Smícháme si vajíčka, citrónovou šťávu a kůru, přidáme cukr, trošku soli a na závěr přimícháme mouku a prášek do pečiva. Krém vylijeme na těsto a opět pečeme asi 20 minut na nižší teplotu, asi 150 stupňů.
Na závěr si připravíme pusinky. Do hrnce nalijeme vodu v níž pomalu rozpouštíme cukr. V misce si utřeme bílky a cukrovou vodu pomalu prišleháváme k bílkové pěně. Měla by nám vzniknout lesklá a trochu hustší pěna. Bílkovou pěnu navrstvíme na dort a troubu nastavíme na 160 stupňů a přepneme na gril. Pečeme ještě asi 10-15 minut, dokud povrch pusinek trochu nezhnědne.
Před podáváním skladujeme dort asi hodinu v lednici.
Dobrou chuť!