Tradiční mramorová bábovka nesmí chybět v žádném domově

Mramorová bábovka patří mezi dezerty, které si jistě pamatujete již od babičky. Každá hospodyně a manželka má vlastní recept, podle kterého se řídí. Každý by si měl tuto buchtu alespoň někdy připravit. Velkou výhodou je fakt, že nepotřebujete téměř žádné suroviny. A vše potřebné máte zaručeně neustále doma, takže jde o skvělou možnost pro nečekané návštěvy. Vanilka a čokoláda je navíc kombinace, která jednoduše chutná každému. Takže s nimi nikdy neuděláte chybu.

Co budete potřebovat?

Na mramorovou bábovku nepotřebujete nic záludného. Stačí vám základní suroviny a budete mít doma vynikající buchtu, která potěší celou rodinu i návštěvy. Na výrobu této klasické bábovky potřebujete:

  • velká vejce (pokojové teploty) – 3 ks,
  • vaječné žloutky (pokojové teploty) – 4 ks,
  • vanilkový extrakt – 1 lžička,
  • plnotučné mléko – ¼ šálku,
  • hladká mouka – ¾ šálku,
  • sůl – ¼ lžičky,
  • prášek do pečiva – 1 lžička,
  • cukr krystal – 1 ¼ šálku,
  • nesolené máslo (pokojové teploty) – 255 gramů,
  • holandský kakaový prášek – 3 lžíce.

Pracovní postup

Troubu předehřejte na 175 stupňů. Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem a vysypte moukou. Smíchejte vejce, žloutky, vanilkový extrakt a polovinu mléka ve střední misce. Promíchejte a dejte zatím stranou. Připravte si ¼ šálku mouky na pečení. Do mísy prosejte zbytek mouky, sůl a prášek do pečiva. Promíchejte a přidejte máslo. Míchejte, dokud se nespojí. Přidejte druhou polovinu mléka a zvyšte rychlost mixéru. Míchejte 2-3 minuty.

Čtěte také: Zdravá snídaně 13 x jinak!

baking-sense.com

Přidejte vaječnou směs a důkladně promíchejte. Oddělte 1/3 těsta do jiné mísy. Odložené suroviny prosejte do větší části těsta a důkladně promíchejte. Do menšího těsta přidejte kakaový prášek. Do formy nalijte 2/3 vanilkového těsta. Potom nalijte kakaové těsto, rozetřete a nakonec vše zalijte zbývajícím vanilkovým těstem. Špejlí udělejte v celém těstě pohyby, abyste dosáhli mramorového vzhledu. Pečte v troubě asi 55-65 minut a špejlí vyzkoušejte, jestli je těsto hotové.

Zdroj: baking-sense.com